Скасували медкартки і талони, а не черги і медогляди

1584 0

Ми у соцмережах:

Скасували медкартки і талони, а не черги і медогляди

Днями Україну облетіла новина про скасування нібито талонів на похід до лікаря та медичних карток для прийому дитини в школу чи садок. Як розповів начальник міського управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів, мова іде лише про ті документи, які заповнювали лікарі «для галочки».

— Всього було скасовано шість медичних форм, — пояснив п. Іськів. — У переліку є талони, проте це не талончики до лікарів, які видають у реєстратурі. Ідеться про талони на диспансеризацію — статистичні документи, які додавали клопоту медичним працівникам, котрі змушені були витрачати робочий час на їхнє заповнення.

Єдине, що слід взяти до уваги рівненським мамам, — скасовано медичні картки, які потрібно було оформляти при поступленні дитини в садок, школу чи ВНЗ — спеціально для навчальних закладів. А ось планові медичні огляди, які дитині потрібно проходити перед поступленням в садок та школу, залишаються.

— Відомості про планові медичні огляди лікарів вноситимуть в амбулаторну картку пацієнта, яка зберігається в реєстратурі поліклініки, — уточнив Віктор Іськів. — У майбутньому паперові медкартки, якщо медична реформа буде успішно реалізована, вже не знадобляться. Медичні заклади приєднають до електронної системи eHealth, де кожен пацієнт матиме електронну версію своєї медичної карти. Лікарі також мають бути зареєстровані в цій системі. Проте поки що залишається багато нез’ясованих моментів. Наприклад, як будуть захищені персональні дані пацієнтів. Також МОЗ ще не затвердило форму декларації, яка буде підписуватися між пацієнтом і лікарем. Хоча з 1 квітня їх уже мають почати підписувати.

А от щодо талонів до лікаря, то Віктор Іськів вважає, що ця система — позитивний момент у сфері медичного обслуговування, адже наявність талона нібито унеможливлює живу чергу: кожен пацієнт приходить на час, вказаний у його талоні. Проте насправді, як ми знаємо, талон — не гарантія, що ти потрапиш саме на той час до лікаря, на який записався.

Вважається, що електронна реєстрація до лікаря вирішить усі проблеми з чергами в медичних закладах. Вже рік така система діє у ЦПМСД «Центральний» та «Північний» у Рівному, проте все ж нею користується поки що небагато людей. Тож і в цих медзакладах можна спостерігати черги під кабінетами.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також