Скільки «коштує» першокласник у Рівному?

1282 0

Ми у соцмережах:

Скільки «коштує» першокласник у Рівному?

За три тижні стартує новий навчальний рік, і батьки школярів активно скуповують усе необхідне для уроків. Найбільш ощадливі таку підготовку розпочали ще кілька місяців тому, шукаючи канцелярію та інше шкільне приладдя заздалегідь. Єдине, з чим важко вгадати і що доводиться відкладати наостанок, — це одяг та взуття, адже за літо дитина може суттєво додати у зрості. Втім, часто основна підготовка припадає саме на серпень, коли починають працювати «шкільні базарчики».

Цього року зібрати дитину до першого класу стало дорожче. Мінімальна сума, на яку варто розраховувати батькам, — це 4,5–5 тис. гривень, кажуть продавці. І то якщо вдасться знайти щось по акції, а взуття та рюкзаки — із залишків минулорічних колекцій.

Одяг та взуття

У багатьох закладах не вимагають обов’язкової шкільної форми. Тож її можна замінити іншим одягом у діловому стилі. Наприклад, мінімум для дівчаток: дві сорочки, спідниця, брюки, сукня (або сарафан), жакет, жилетка та панчохи — все разом від 2,5 тис. грн. Хлопчикам також знадобляться хоча б дві сорочки, штани, жилетка та жакет — від 1,8–2 тис. грн. Окрім основного комплекту, бажано мати на заміну ще хоча б по парі брюк та сорочку. На перше вересня або для інших урочистих подій ще знадобиться вишиванка — це 500–1000 грн.

Найпростіші китайські черевики зі шкірозамінника на ринку коштують 400–500 гривень. Але продавці все ж радять надати перевагу шкіряному взуттю.

— У шкіряному все-таки нога «дихає», не так пітніє. Можна купити турецьке шкіряне взуття за 800–2000 гривень. Хтось обирає більш класичні черевики, але нині у багатьох школах спокійно ставляться до взуття спортивного стилю. Купувати треба з невеликим запасом до 5 мм або щоб можна було мізинчик між п’ятою просунути, — радить продавець Любов з центральної «підземки» у Рівному.

Також першокласникам потрібні спортивний костюм (400–600 грн) та кросівки для занять фізкультурою (це ще плюс 450–1,5 тис. грн). Окрема сумка-мішок для спортивного взуття — 50–200 грн.

Іноді першокласникам батьки також купують ще ланч-бокс для перекусів (якщо дитина не хоче харчуватися в їдальні) та пляшку для води — від 150 грн.

Ранець

Зручний рюкзак чи портфель для першокласника обрати непросто, тож найкраще купувати разом з дитиною. Ціни в магазинах коливаються від 550 і до понад 2 тисячі гривень, залежно від якості та бренду. Найдешевші — яскраві текстильні з героями мультфільмів, виробництва КНР, за 350–450 грн. До слова, на ринку уже можна знайти і рюкзаки місцевого, рівненського виробника.

— Раніше були більш популярні ранці з жорсткою спинкою, нині хтось бере навпаки — менший та м’якший, щоб першокласнику тільки зошити носити. На тенденції вплинули два роки ковіду та війна, через що діти часто були на дистанційному навчанні. Загалом ранець повинен мати широкі зручні лямки і бути достатньо легким, — каже підприємець Валерій Кондратенко.

Канцелярія

Інколи вигідніше купувати не поштучно, а одразу набором, що часто пропонують у великих мережевих магазинах. Але інколи можна зекономити, власноруч підбираючи кожну річ. Наприклад, якщо добре пошукати, то найдешевші зошити у Рівному можна знайти і по 4,5 грн за штуку.

Що потрібно першокласнику, розповідає Тетяна Кудінова, яка уже кілька років торгує канцелярським приладдям на центральному ринку міста:

— Найперше, не обійтися без зошитів у клітинку та лінійку. Дітям часто подобаються з кольоровими обкладинками на 12 сторінок — по 12–25 грн за штуку, залежно від виробника. Але можна обійтися і простими зошитами, що обійдеться удвічі дешевше. Іноді батьки беруть цілими пачками, але для початку хоча б по 5–10 штук кожного виду купити треба.

Щоденники у деяких школах Рівного уже можуть не знадобитися, бо перейшли на електронні. Батьки першокласників їх нечасто беруть. Але у багатьох точках їх ще можна знайти у продажу у м’якій чи твердій обкладинці, навіть за 25–45 гривень. Часом потрібні обкладинки для зошитів та підручників. Можна взяти простіші по 15 грн за штуку, а можна вибрати більш міцні прозорі неонові по 25 грн.

Пенали бувають у вигляді книжечок, що розкладаються (в середньому 200–500 грн), або круглі (45–435 грн). Дерев’яні лінійки — від 5 гривень, пластикові — 15–25 грн. Часто першокласникам потрібні кольоровий папір або кольоровий картон, це мінімум 35–55 гривень за набір. Найдешевший пластилін — 35 грн за 6 кольорів. Акварельні фарби — 35–165 грн ( до деяких наборів уже входить пензлик). Альбом для малювання можна знайти від хорошого українського виробника і по 20 гривень, а можна за 45, якщо малюнок на обкладинці «модний». Не варто забувати про такі потрібні дрібнички, як стругачки для олівців та гумки, 5–25 гривень за штуку. Ручки найдешевші — від 4 грн, а прості олівці — 5–10 грн за штуку, фломастери та кольорові олівці — від 35 грн за маленький набір. Для поробок беруть клей: сухий у стіках або ПВА у флаконах, а це 15–60 гривень залежно від виду та обсягу. Часто для того, щоб носити альбоми і канцелярію (або нотні зошити) дітям купують ще окремі сумки-планшети, це орієнтовно 200 гривень.

Не варто забувати, що чимало речей можна знайти по акціях в мережевих магазинах, на гуртовнях або в Інтернеті: наприклад, ті ж обкладинки набором обійдуться уже по 5,5 грн за штуку, а зошити — від 3 грн.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також