Скільки Тані ще сидіти?

5856 20

Ми у соцмережах:

Під час судового засідання

Тетяна Літвінова, обвинувачена у вбивстві чоловіка Сергія Літвінова, перебуває у слідчому ізоляторі з травня 2017 року, коли її екстрадували з Єгипту як підозрювану у вбивстві. Вона одразу заявила, що вагітна. У жовтні того ж року Тетяна народила хлопчика (це вже третя її дитина), записавши на Сергія Літвінова. Дитина вже другий рік перебуває в ізоляторі разом з матір’ю. І другий рік уже триває суд у цій справі.

Засідання часто переносили через заяви Тетяни, що дитина хвора. Тож головуючий суддя Віктор Кухарець попередив її адвоката Тетяну Барашивець, що більше засідання через хворобу підозрюваної або дитини переносити не будуть. Якщо буде потрібно, то її присутність забезпечать завдяки відеозв’язку, чим підсудна й користувалася. Та суд знову не відбувся.

Тоді ж стало відомо, що головуючий у цьому процесі суддя Кухарець подає у відставку. І невідомо, чи встигне суд оголосити вирок Тетяні Літвіновій до того, коли Верховна Рада дасть дозвіл на звільнення судді. Якщо не встигне, головуючого суддю можуть замінити, і в разі, якщо він погодиться ознайомитися з матеріалами справи й продовжити слухання, їх продовжать у тому ж складі, але з іншим головуючим. Якщо ні, судовий розгляд розпочнуть спочатку в іншому складі суду. У такому разі невідомо, скільки часу піде на новий судовий розгляд і, відповідно, скільки ще часу перебувати в СІЗО Тетяні Літвіновій. Річ у тім, що вона підпадає під так званий закон Савченко, за яким усім засудженим за злочини, скоєні до 21 червня 2017 року, рахують один день у СІЗО за два дні позбавлення волі. Тобто вона вже відбула у подвійному розмірі частину покарання у вигляді позбавлення волі.

Тетяна Літвінова

Тетяна, хоча вже понад півтора року перебуває в ізоляторі, виглядає добре. Її дитина завдяки волонтерам забезпечена усім необхідним. Жінка не заперечує того, що вбила чоловіка. Але стверджує, що то була самооборона, бо вона злякалася, аби Сергій не вдарив її ножем. Розповіла, що конфлікти зі стусанами на ґрунті ревнощів у них виникали неодноразово, і того дня, 8 лютого 2017 року, теж почалося зі сварки з того ж приводу. А закінчилося тим, що у комірчині квартири, в якій жила Тетяна з двома дітьми, виявили запакований у мішки труп Сергія з десятком ножових поранень. Вона того ж дня полетіла відпочивати в Єгипет, доручивши догляд за двома їхніми з чоловіком маленькими дітьми своїй матері.

Щодо 30 тисяч доларів, про зникнення яких із сейфа Сергія заявляла його мама Софія Літвінова, то слідство не довело, що їх взяла саме Тетяна, як стверджувала свекруха. Вона заперечує, що брала гроші, а коли її екстрадували в Україну, грошей при ній не було. Тож таку обтяжуючу обставину, як убивство з корисливих мотивів, Літвіновій не інкримінують.

Хто насправді є батьком третього Тетяниного сина — чи Сергій Літвінов, чи інший чоловік — знає поки що лише мати дитини. Софія Літвінова вважає, що народжений в ізоляторі хлопчик не є її онуком, але й кроків до з’ясування батьківства та скасування реєстрації Сергія Літвінова батьком вона не робила. Тетяна стверджує, що то його дитина, бо навіть ніч перед убивством вони, з її слів, провели разом.

Опіку над двома старшими синами, які перебували в квартирі під час убивства, оформили друзі родини Літвінових. Діти були налякані, але з часом усе нормалізувалося. Хлопчиків регулярно відвідує працівник служби у справах дітей, до них добре ставляться, діти усім забезпечені. Відвідує їх і бабуся.

Наймолодший син Літвінової поки що перебуватиме з матір’ю у СІЗО. Зі слів її адвоката Тетяни Барашивець, інструкція про порядок ув’язнення осіб в умовах слідчого ізолятора дозволяє перебування матері з дитиною до того, поки їй виповниться три роки. Після цього дитину передають під опіку або в будинок дитини.

Олександра Скрипник.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також