Скільки «терористів» у Птичі?

2891 0

Ми у соцмережах:

Скільки «терористів» у Птичі?

Останній тиждень перед Великоднем — найсуворіший час Великого посту. І про це знають всі, хто хоча б раз на рік ходить у церкву. Проте саме чомусь перед Великоднем у селі Птича Дубенського району уже кілька років поспіль розгоряється конфлікт за місцеву церкву між прихильниками УПЦ Київського патріархату та УПЦ, що перебуває в єдності з Московським. Щоразу сутичка під церквою набирає значного інформаційного галасу, а цього тижня навіть прозвучало словосполучення «терористичний акт».

Церква у Птичі з грудня 2014 року була під арештом. Кілька спроб зайти до храму завершувалися приїздом поліції та новим опечатуванням дверей. І останні кілька місяців у селі було більш-менш спокійно. Проте нещодавно прихильники УПЦ подали до Дубенського міськрайонного суду позов, щоб арешт із церкви було знято. І цього понеділка суд клопотання задовольнив. Ввечері місцева влада та священики ще домовлялися, що наступні кілька днів до храму ніхто не входитиме, щоб Великдень минув спокійно. А вночі під храмом сталася сутичка і на сайті Рівненської єпархії УПЦ з’явилося повідомлення про озброєних прихильників КП та «терористичний акт».

Хто прийшов першим — поліція досі не може розібратися. Прихильники УПЦ заявляють, що під церкву приїхали озброєні бійці добровольчих батальйонів, які влаштували штовханину. Під час неї, зокрема, отримала травму голови 51-річна мешканка Птичі. Натомість прихильники КП розповідають, що їхні опоненти проникли до храму ще до зняття з нього арешту, звезли до села «тітушок» та розпалюють суперечку зумисне — на догоду російській інформаційній війні.

У вівторок Рівненський міський суд за клопотанням поліції знову наклав арешт на Свято-Успенську церкву. Двері храму вкотре опечатали, а подвір’я охороняють поліцейські. Та чи мине Великдень спокійно?

Ярослав Вознюк, птицький сільський голова:

— О п’ятій годині вечора у понеділок ми зустрілися біля церкви з представниками релігійних громад, поліцією, головою РДА і вирішили, що до Великодня храм не відчинятимемо. Але представники УПЦ КП заявили, що прихильники УПЦ будуть, найімовірніше, захоплювати церкву, і самі зайшли досередини та закрилися. А на подвір’ї священика УПЦ, як розповідали, бачили якихось молодиків.

Юрій Парфенюк, голова Дубенської РДА:

— Коли у Птичу вночі з понеділка на вівторок приїхала поліція, біля храму уже не було більшості тих, хто розпочав конфлікт. Тому досі не відомо, хто був першим. Окрім того, поліція не знайшла підтвердження, що у храмі були люди. Двері опечатано.

Щодо ситуації дуже багато запитань, на які разом з поліцією намагаємося дати відповідь. Зокрема, кому і для чого було потрібно, щоб конфлікт знову розгорівся. Ми продовжимо переговори із селянами. Як на мене, найкращий вихід — почергове богослужіння у храмі. Мені, як вірянину, важко дивитися, що храм уже стільки років закритий. Станом на середу біля храму було спокійно, до села також приїхала делегація ОБСЄ, щоб поспілкуватися із селянами.

Руслан Стрельбіцький, заступник начальника ГУ Нацполіції у Рівненській області:

— Ми продовжимо охорону храму. Чи збільшувати кількість правоохоронців у Птичі на Великдень — вирішимо, зважаючи на ситуацію, яка буде на той час у селі. Інформації, що хтось заходив до храму, ми не маємо, окрім того, не підтверджено, що у село приїздили якісь силові групи. Щодо умисного заподіяння тілесних ушкоджень жінці відкрито кримінальне провадження.

Отець Василь Рудніцький, прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ КП:

— Не зрозуміло, чому Дубенський міськрайонний суд ухвалив таке рішення — все ж було спокійно у селі. Для чого було роздмухувати ситуацію? Дуже здивувалися, коли вночі на сайті УПЦ з’явилося повідомлення, що прихильники КП «силою захопили храм». У тексті чітко вказано, що була зброя, хоча це неправда. А наприкінці ще й додано, що «парафіяни називають подію терористичним актом». Це що — заклик до Путіна прийти до Птичі і захистити від «терористичного акту» прихильників УПЦ МП? Тим більше, що люди розповідають, що саме прихильники МП зайшли у храм ще навіть до того, як арешт було знято. Ситуація у Птичі змінюється щогодини. Але наголошу, що у селі відбувається не конфлікт парафіян УПЦ МП та УПЦ КП, а парафіян, які були в МП і вирішили вийти звідти, і тих, хто залишився. Храм належить громаді, і ті, хто вирішив відмовитися від УПЦ, мають право на нього.

Ігумен Герман (Кулакевич), прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ:

— Як на мене, усе потрібно вирішувати по закону. Ми дотримуємося законодавства, і коли храм було опечатано, ми до нього не намагалися потрапити. Але оскільки ми виграли суд і арешт було знято, ми, звісно, хотіли зайти до свого храму. Тим паче, що вже давно довели у судових інстанціях, що храм належить нашій релігійній громаді. Проте приїхали якісь бійці, які називали себе представниками «Айдару», «Азову», і силою виштовхали наших парафіян із храму. Хто зрізав замки та розбив скло — ніхто не знає. Наші парафіяни стверджують, що це були прихильники Київського патріархату.

Ми не зацікавлені у розпалюванні ворожнечі, позов про скасування арешту подавали раніше. Про почергові богослужіння ж йтися не може: ми не можемо ділити храм з розкольниками.

Читайте також: У Птичі знову конфлікт за храм: селяни зачинилися у церкві і не пускають інших

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також