«Проста їжа може бути дуже смачною. Давати тілу сили і здоров’я, — запевняє відома лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська, — Це все видумки, що тонко нарізане авокадо з лососем, насінням чіа та ягодами годжі — суперздорова та «чиста» їжа (ще один тимчасовий «тренд» в харчуванні). Звісно, можете їсти і таке». Натомість Скиталінська пропонує звернути увагу на оселедець з картоплею і поясню є, в чому тут користь:
— Беремо зварену в лушпинні картоплину, не гарячу, а охолоджену до кімнатної температури, щоб стала цупка, розрізаємо. Поруч кладемо шматок жирної-прежирної скумбрії чи оселедця. І салат із свіжої або квашеної капусточки. А на десерт — чорні ягоди + чорна кава.
Картопля в кожушках — це резистентний крохмаль, тобто стійкий до миттєвого засвоєння у вигляді молекул цукру. Тобто це дуже навіть складні, повільні вуглеводи. Не піднімає рівень цукру в крові, корисний для бактерій, які живуть у товстому кишечнику (біфідо- та лакто-).
В картоплі присутні всі 20 амінокислот, просто їх там мало, але для тих, хто постить, картоплю в кожушках варто включати в раціон.
Риба морська. Я купую у вакуумній упаковці, вона там особливо жирна. Оселедець або скумбрія. Це легкозасвоюваний білок, таурин, який дає енергію, запобігає злипанню тромбоцитів, бере участь в утворенні жовчі, сприяє синтезу нейронів. А також омега-3 жири, холін — мають антисклеротичну дію; містять йод, який сприяє виробленню гормонів щитовидної залози.
Капуста — джерело сульфонарану та індол-3-карбінолу — ці речовини сприяють нормальному циклу всіх фаз детоксикації в печінці, мають протизапальний та антираковий ефект, живлять корисну мікрофлору.
Буряк та морква — це каротиноїди, бетаїн і багато інших цінних речовин.
Ну і ягоди — поліфеноли в чистому вигляді. А з кавою — подвійні поліфеноли.