Скляне склепіння ринку як приклад унікальних рівненських споруд

2310 0

Ми у соцмережах:

Фото А.Кожерницького

У Рівному є чимало людей, небайдужих до історії міста та його сучасного облаштування. Їх часто можна побачити з фотоапаратом біля будівлі оригінальної архітектури — причому не тільки давньої, а й сучасної. Ці люди також при нагоді можуть розповісти вам цікаві факти про забудову Рівного, про окремі будинки, їхню архітектуру, людей, які в них жили чи працювали. Саме до таких небайдужих рівнян найперше звертається Віталій Герман, заступник міського голови.

— Реалізовуючи проєкт «Вулична Майстерня Міста. Рівне» за фінансової підтримки Українського культурного фонду,  ми створюємо вуличну інтерактивну експозицію про місто і запрошуємо рівнян до пошуку унікальної архітектури у нашому місті, — розповідає Віталій Герман. — Надсилайте нам фото таких будівель, розказуйте в коментарях про унікальність архітектури у Рівному, цікаві факти та історії, з ними пов’язані, про мозаїку, парки, дизайн вулиць тощо.

Як приклад, хочу розповісти про один з таких унікальних архітектурних об’єктів. Як не дивно, йдеться про критий ринок у центрі Рівного, збудований у 1979 році. Це зразок новаторського підходу до дизайну та побудови в епоху модернізму від київської архітекторки Алли Аніщенко. Як писала тоді архітекторка, «коло — оптимальне рішення для критого торгового закладу. По-перше, це вдвічі дешевше, ніж традиційна залізобетонна конструкція, по-друге, при круглій формі кожне торгове місце отримує більшу кубатуру».

Додам, що скляне склепіння ще й робить приміщення легким і повітряним, архітектурно привабливим. До речі, таких скляних будівель ринків в Україні всього чотири!

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також