Служба в армії: про повістки та строки, засуджених та набожних призовників

2190 1

Ми у соцмережах:

Служба в армії: про повістки та строки, засуджених та набожних призовників

Осінній призов на строкову військову службу розпочався в Україні 1 жовтня, і стосується він тих рівнян, яким зараз від 20 до 27 років. Цієї осені в Рівненській області планують призвати близько 500 осіб.

Обласний військовий комісар Валерій Куценко нагадує, що протягом 10 днів такі юнаки, навіть якщо й не отримали повістки, повинні звернутися до територіального центру і пройти медичний огляд, після чого призовна комісія прийматиме рішення: призвати на службу, надати відстрочку чи зняти з військового обліку за станом здоров’я.

До речі, на строкову службу можуть бути зараховані й 18-річні, якщо згоду на це дає призовник і його батьки. Строковиків до виконання завдань в зоні проведення операції об’єднаних сил залучати не будуть, — підкреслює військовий комісар, лише контрактники.

Сергій Названов, в.о. начальника сектора комплектування обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки, розповів:

При призові строковикам виплачується допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів у сумі понад три тисячі гривень. Крім того, щомісяця вони отримують 154-245 грн залежно від посади та військового звання, їм надається відпустка на десять днів. Також строковики можуть безкоштовно їздити в міському, міжміському громадському транспорті.

Втім, підсумки весняної призовної кампанії свідчать про те, що черг з призовників не спостерігається. Навпаки. Загалом весняному призову в області підлягало понад 15 тисяч юнаків, 2,5 тисячі з них не з’явилися за повістками до військкоматів — їм доведеться сплатити штраф. А 48 призовників, які навесні отримали повістки, пройшли медичну комісію, але не прибули на пункт збору призовників, понесуть кримінальну відповідальність. Шестеро з них уже засуджені на умовний термін з відтермінуванням строком від 1 до 3 років.

Крім того, є на Рівненщині близько 12 тисяч призовників, які не можуть служити в армії через своє віросповідання, яке забороняє їм тримати зброю в руках.

— За два місяці до початку проведення призову вони повинні були звернутися із заявами про проходження альтернативної невійськової служби. Якщо таку заяву не подали, то їх призиватимуть до несення військової служби на загальних засадах, — пояснює військовий комісар Валерій Куценко. — Альтернативну невійськову службу можна проходити у лікарнях, якщо є відповідна освіта, або в інших державних чи комунальних закладах за місцем проживання, в яких не вистачає працівників. У порівнянні зі службою в армії, альтернативна триває вдвічі довше — 3 роки.

Комісар також зауважив, що нині альтернативну невійськову службу в області проходять близько 20 осіб. Тож такий метод розцінюють і як спосіб ухиляння від служби в армії. Представники військових комісаріатів проводять з такими вірянами бесіди й перевірки — зокрема, чи вони справді регулярно відвідують богослужіння.

Аліна ТИС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також