Служити не можна відкупитися

3386 0

Ми у соцмережах:

Служити не можна відкупитися

У той час як більшість українських депутатів зайняті війнами політичними, окремі парламентарі пропонують поліпшити фінансовий стан армії на випадок воєн справжніх. «АіФ» з’ясували, в якому стані перебуває зараз українська армія і чи допоможе їй запропонована система офіційного відкупу від термінової служби.

Багато танків, мало квартир За даними Міністерства оборони, до початку 2007 р. українська армія нараховувала 221 тис. осіб, у тому числі 165 тис. безпосередньо військовослужбовців. За роки незалежності українська армія зменшилася в 3,5 раза. Але незважаючи на це, вона продовжує входити в п’ятірку найбільших армій Європи разом зі збройними силами Росії, Туреччини, Франції й Німеччини. Щоправда, кількість не завжди означає якість. Сьогодні, за даними Білої книги Міноборони, 38% солдатського і сержантського складу служать на контрактній основі. Тобто поки наша армія професійна лише на третину. Повністю на контрактну службу українська армія повинна перейти до 2010 р. Очолюють армію півтори сотні генералів і адміралів. Це близько 0,07% усієї чисельності і менше відповідних показників армій Франції, Великобританії, Росії й Канади. За даними минулих років, українська армія нараховувала близько 5 тисяч полковників, 18 тисяч майорів і 16 тисяч капітанів. Щоб всі українські військовослужбовці — від солдата до генерала — були ситі, одягнені і озброєні, держбюджет України в 2007 р. виділяє Міністерству оборони 9 млрд. грн. Це 1,7% ВВП і близько 5% витрат державного бюджету України. Результати України недалекі від стандартів НАТО (у країнах Альянсу витрати на оборону повинні становити близько 2% ВВП). Щоправда, те, що заплановано бюджетом, не завжди виконується: торік заплановані витрати Міноборони були профінансовані на 84%. Дві третини військового бюджету України проїдається (зокрема, понад 5 млрд. грн. йде на утримання військовослужбовців). Щоправда, зарплата на аналогічних посадах і званнях в армії значно нижча, ніж у прикордонних військах, спецслужбах. Наприклад, оклад командира бригади майже вдвічі менший, ніж у водія податкової міліції. Рівень забезпечення обмундируванням військовослужбовців становить близько 65% мінімальної потреби. А обсяги будівництва житла, хоча і підвищилися в 2005 р. до 6,5 тис. квартир на рік, торік знову впали до 4,5 тис. (рівня 20022003 р.). Для порівняння: у 1992 р. для родин військовослужбовців було побудовано 16,2 тис. квартир. Третина військового бюджету України йде на розвиток. При цьому частка цих витрат щорічно збільшується. Щоправда, до західних стандартів ще далеко — у США, наприклад, 70% оборонного бюджету йде на купівлю нової техніки, перспективні військові розробки. В Україні ж на закупівлю і ремонт озброєння цього року виділена лише десята частина оборонного бюджету. За роки незалежності кількість бойової техніки української армії зменшилася у 810 разів. Проте Україна залишається одним з лідерів у Європі за кількістю танків. Однак скільки танків, літаків і БМП зможуть у випадку екстреної необхідності залишити ангари, невідомо. Частина — на «вічному» ремонті, більшості не вистачить пального.

Скільки коштує священний обов’язок У Верховній Раді був зареєстрований законопроект про можливість офіційного відкупу від армії (подав депутат від «Нашої України» В. Лещенко). Якщо документ буде прийнятий, кожен потенційний новобранець, заплативши державі 31 тис. грн. (саме стільки коштує забезпечення одного солдата за ввесь термін несення служби), зможе проміняти армійські казарми на мирне життя. При цьому платити доведеться не всім, а лише тим, у кого немає діючих пільг з відстрочки або звільнення від служби. Гроші можна вносити не відразу, а частинами. Можливість офіційного відкупу від армії діє в деяких країнах Європи й Азії. Найближчий для нас приклад — Грузія. Раніше тут відстрочка від армії коштувала 200 ларі (110 доларів) за рік. При цьому, сплативши відразу за 10 років відстрочки, служити можна було не йти взагалі. На думку спеціалістів, цей механізм дозволив країні фінансово зміцнити армію. Нині вартість відкупу намагаються збільшити в 10 разів. Цікаво, що в Абхазії, яка юридично є автономною частиною Грузії, відкуп від армії (служать там 1,52 роки) становить 10 тис. російських рублів (трохи більше 300 доларів) на рік. Схеми відкупу від армії зустрічаються й у країнах Євросоюзу. У Греції кожен чоловік повинен відслужити не менше 6 місяців. Після цього він може демобілізуватися, заплативши по 260 доларів за кожен місяць, що залишився. А от у сусідній Туреччині громадяни чоловічої статі служать (залежно від родинного стану і деяких інших причин) від 8 до 18 місяців. Віддати обов’язок Батьківщині грішми дозволяється тільки громадянам, які постійно проживають за кордоном. Якщо до 38 років вони не повертаються в Туреччину для проходження військової служби, вони повинні заплатити державі 4500 доларів. Інакше відразу після повернення додому на них чекають три роки в’язниці. Досить дорогий відкуп від армії й в Албанії. Тут термін служби по призову становить 12 місяців. Але від служби можна повністю офіційно відкупитися, заплативши державі 4000 доларів. В армії Монголії солдати служать один рік, але офіційний відкуп від служби тут коштує 730 доларів. Таким чином, запропонована ціна відкупу від армії в Україні стане однією з найвищих у світі. Щовесни й щоосені призивається близько 35 тис. осіб. Плюс ще майже стільки ж від армії ухиляється, не маючи на це законних підстав. Тільки за минулий рік в органи прокуратури України було передано понад 15 тис. справ за фактом ухиляння від несення військової служби, але жодна людина так і не була притягнута до кримінальної відповідальності. Відповідно, якщо всі ті, кому довелося служити й ухилятися від служби в армії, заплатять по 31 тис. гривень, загальна сума становитиме майже 2,2 млрд. грн. Втім, є привід сумніватися, що ця ініціатива допоможе кардинально вирішити проблему фінансування армії. По-перше, заплатити понад 6 тис. доларів зможуть не всі. По-друге, не всі і захочуть: адже якщо є можливість дати тисячу доларів хабара, то навіщо платити більше?


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також