Смерть у міліцейському відділенні

4925 0

Ми у соцмережах:

Смерть у міліцейському відділенні

Вони не були знайомі і ніколи не зустрічались, та доля 62-річного здолбунівця Олексія Процкова і 28-річного мешканця Кузнецовська Олександра Гончара виявилась до болю схожою: обох затримала міліція і додому вони більше з відділення живими не повернулись. Перший помер від серцевої недостатності (принаймні так стверджують експерти), другий — повісився у камері. Хто в цьому винен? Самі затримані, каже міліція.

Самогубство з доганою В одній з квартир Кузнецовська 19 жовтня злочинець, вибивши двері, викрав телевізор «Самсунг» і шкіряну куртку. 20 жовтня міліція вилучила ці речі в одного з місцевих жителів. Він зізнався, що купив їх у 28-річного Олександра Гончара. Той і став головним підозрюваним у скоєнні крадіжки, був затриманий спочатку на три доби, потім суд продовжив термін його утримання в ізоляторі до десяти діб. Також з’ясувалося, що чоловік вже мав проблеми із законом — шість років тому Олександр отримав чотири роки в’язниці за крадіжки, строк свій він відсидів повністю. Крадіжка, здавалося, от-от буде розкрита, злодій буде покараний. ...24 жовтня Олександр сидів у камері й щось писав. Йшла четверта доба його перебування в ізоляторі тимчасового тримання міськвідділу міліції. — Ти чому не спиш? — запитав опівночі міліціонер, який кожні 15 хвилин обходив камери. — Бо не хочу, — відповів затриманий. А коли черговий знову заглянув в камеру, Олександр вже висів у петлі, скрученій з розірваного простирадла. Саморобна мотузка була зачеплена за решітку над дверима. — Працівники міліції викликали для затриманого швидку допомогу, та врятувати йому життя не вдалося. У камері знайшли три записки, які написав Олександр. Одна з них адресована мамі, друга — коханій жінці, а третя — працівникам міліції. Ми призначили почеркознавчу експертизу, яка і підтвердила, що записки написав саме Гончар, — повідомив «РВ» прокурор Кузнецовська Андрій Джус. Мамі Олександр написав, що замучив і себе, і її, та просив вибачення за це, у коханої також попросив вибачення — «за все, що зробив поганого». Написав, що так жити більше не хоче і не може. Працівників міліції, які недогледіли за хлопцем, буде притягнуто до дисциплінарної відповідальності, хоча кримінальної справи за фактом смерті Олександра прокуратура не порушуватиме. Кажуть, немає підстав. Тож ймовірно, що черговий ізолятора отримає у підсумку цієї сумної історії якусь догану.

Труп із поламаною рукою Останнім у житті став жовтень і для 62-річного Олексія Процкова, який помер у Здолбунівському райвідділі міліції. Олексія затримали у квартирі його колишньої дружини, яка викликала міліціонерів через скандал, влаштований Процковим. Саме так виглядає офіційна версія правоохоронців. Міліціонери спочатку відвезли немолодого «бешкетника» до лікарні, де підтвердився нетверезий стан Олександра, а після цього залишили в кімнаті для затриманих у райвідділі міліції, в якій на той час перебувало ще четверо людей. За кілька годин по тому міліціонери виявили чоловіка мертвим. Причиною смерті, стверджують здолбунівські та рівенські експерти, стала серцева недостатність, викликана алкогольним сп’янінням. Ця версія видається цілком вірогідною, якби не той факт, що на тілі померлого виявлено перелом — щоправда, міліціонери кажуть, що з’явився він вже після смерті «через необережне транспортування тіла в морг». Та й начальник Здолбунівського райвідділу міліції Юрій Петренко запевняє, що його підлеглі Олексія не били. Тим часом прокуратура Здолбунівського району за фактом перевищення службових повноважень працівниками міліційного райвідділу під час незаконного затримання громадянина Процкова та поміщення його в ІТТ порушила кримінальну справу. Однак розслідування зараз фактично не ведеться. У приватних розмовах прокурорські працівники висловлюють впевненість, що підстав затримувати Процкова у працівників міліції справді не було, проте заявити про це офіційно вони поки що не наважуються. Чекають висновків Головного управління судмедекспертизи України, яка має остаточно з’ясувати характер ушкоджень на тілі загиблого. Скільки ще потрібно чекати на ті висновки — не знає ніхто. А поки що міліційне керівництво області вперто вишуковує кошти спонсорів на чергові євроремонти ізоляторів тимчасового тримання. Ошатні камери, мабуть, за переконанням посадовців, символізують європейський вибір нашої рідної рівенської міліції. Але, кажуть, там, у Європі, на той світ з камери потрапити проблематично. Ще й отримати при цьому перелом руки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також