Сміттєзвалище тепер горить не часто

27 0

Ми у соцмережах:

Сміттєзвалище тепер горить не часто

Знову горів сміттєвий полігон, який знаходиться у селі Бармаки біля Рівного. Вогонь загасили лише через кілька годин після займання. Заважав поривчастий вітер, який роздмухував тліюче сміття з новою силою. Причиною займання називають аномальну спеку. Загалом ця пожежа була однією з небагатьох. Після того, як на сміттєзвалищі почали видобувати газ, кількість пожеж там значно зменшилася.

Дмитро Мельник, речник ГУ ДСНС в Рівненській області:

— У тій купі сміття, що горіло, було скло. Саме воно сфокусувало сонячні промені, від яких і загорілося сміття. Оскільки горіння сміття фіксувалося на кілька метрів у глибину, то таку пожежу було важко погасити. Рятувальники там чергували ще кілька годин після того, як вогонь було ліквідовано. Адже пожежі на сміттєзвалищі небезпечні тим, що швидко поширюються і їх важко загасити через глибину залягання сміття. Мається на увазі, що вогонь зверху може бути ліквідований, проте на глибині кількох метрів сміття ще може тліти, що призводить до нової пожежі. Дістатися до місця займання одразу фізично нереально. Окрім цього, це доволі небезпечно, бо людина у тих купах сміття може запросто провалитися. Усі пам’ятають трагедію, яка сталася кілька років тому на Львівщині... Загалом рівненський сміттєвий полігон стабільно горить щороку. Це відбувається або влітку, або восени. Але можу з упевненістю сказати, що сміттєзвалище стало горіти набагато рідше, ніж це було раніше. Адже стан його утримання значно покращився.

Віктор Шакирзян, секретар міської ради Рівного:

— На сміттєвому полігоні встановлено камери відеоспостереження, які дозволяють фіксувати, хто там рухається. Так вдалося мінімізувати вплив людського фактора. Також на полігоні комунальники активно використовують пересипання. Тобто кожен шар сміття ретельно пересипається ґрунтом. Завдяки цьому не виникають різні зайві хімічні реакції при перегниванні, які раніше призводили до пожежі. Окрім цього, на сміттєзвалищі намагаються розділяти небезпечне сміття, яке більш схильне до горіння. Наприклад, комунальники зараз забирають зі сміття автомобільні шини — їх передають на утилізацію. Це зменшує ризик загорання. Разом із тим, дуже допомагає установка з викачування метану, встановлена на сміттєзвалищі. У сміттєвих кучах роблять спеціальні свердловини, з яких викачується газ. Це унеможливлює загорання сміття зсередини.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також