Сьогодні в обігу з’явиться 10-гривнева монета з зображенням Івана Мазепи

798 0

Ми у соцмережах:

Сьогодні в обігу з’явиться 10-гривнева монета з зображенням Івана Мазепи

Національний банк України ввів в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

З 3 червня 2020 року монети номіналом 10 гривен стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговій мережі або здійснювати операції у банках. На першому етапі Національний банк планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами НБУ. Тому відсьогодні банки отримуватимуть оновлені грошові знаки в Національному банку і видавати їх своїм клієнтам. Спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривен на оборотні монети цього номінала не потрібно. Розраховуватися одночасно старими і новими грошовими знаками можна необмежений період. Поступово – в результаті природного зносу – 10-гривневі банкноти замінюватимуться монетами.

Нова оборотна монета номіналом 10 гривен – невелика за розміром, легка. Її діаметр складає 23,5 мм, вага – 6,4 р. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина і група) нова 10-гривнева монета істотно відрізняється від оборотних монет номіналом 1, 2 і 5 гривен. Завдяки більшому діаметру і групі (третя сторона монети) із спеціальним грубим рифленням громадяни зможуть легко відрізнити її від оборотних монет інших номіналів.

На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Візуальні та тактильні елементи захисту монети – це дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

НБУ повідомляє, що станом на 1 квітня 2020 року в обігу перебувало нових обігових монет номіналами 1 грн – понад 195 млн шт., 2 грн – майже 190 млн шт., 5 грн – понад 7,0 млн шт. З часом кількість обігових монет у обігу буде збільшуватися залежно від потреб економіки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також