Солдати політиків: хто зуміє «зачарувати» виборця?

1881 0

Ми у соцмережах:

Солдати політиків: хто зуміє «зачарувати» виборця?

Вибори. Кандидати шукають собі партійні прапори, щоб здобути якомога більше голосів виборців, а відтак і депутатський мандат. У штабах розбираються в нюансах нового Виборчого кодексу, ведуть переговори з потенційними кандидатами та формують бюджет кампаній. Саме час поглянути на політичне поле області й спробувати сформувати картинку, яка склалась на початок активної фази місцевих виборів, що мають відбутись 25 жовтня цього року.

«Європейська солідарність»: чи вдасться потіснити «слуг»

Партія Петра Порошенка на Рівненщині виходить на вибори оновленими рядами. Після низки внутрішньопартійних скандалів Рівненську територіальну організацію «ЄС» розпустили. Збирати нових партійних солдатів доручили Віталію Гайдукевичу, журналісту з оточення Порошенка, який родом з Рівного.

Гайдукевич зробив ставку на повне оновлення партії за рахунок місцевих активістів, розбавивши їх старими партійцями, котрі не були замішані у внутрішньопартійних чварах. Серед тих, хто раніше був у партії Порошенка, залишились екс-голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, депутати Рівненської міської ради Людмила Туровська і Тамара Тимощук. Решта — відомі в різних сферах активісти. Головою обласної організації став сам Віталій Гайдукевич, керувати ж рівненською міською організацією доручили Павлу Алексєвичу. Також, для прикладу, до керівних органів партії увійшли активістка Оксана Майборода, ветеран АТО Тарас Обоїста, архітектор Дмитро Котляров.

Рейтинг партії тримається, по суті, на особистому рейтингу Петра Порошенка. З огляду на електоральні уподобання виборців Західної України, у нас в області стоятиме питання: чи зможе «ЄС» посісти перше місце на виборах, потіснивши партію Зеленського «Слуга народу».

«Слуга народу»: скандали охолодили любов виборців

У «слуг» ситуація вкрай непроста. Ще на початку весни соціологія беззаперечно давала їм першість на майбутніх місцевих виборах. Однак рейтинги «Слуги народу» невпинно падають і вже сьогодні майже зрівнялись з «Європейською солідарністю». Не додає оптимізму соратникам Зеленського відсутність чіткої партійної структури.

У партії існує кілька груп впливу, які активно борються між собою за вплив на формування списків на майбутніх місцевих виборах. Двомісячні вояжі по області та зустрічі з «крепкими» людьми, які є носіями особистого рейтингу та ресурсу, не дали бажаного результату. Часто люди відмовлялись йти на вибори від «зелених», ще частіше розмови закінчувались не «так» і не «ні». Можна спрогнозувати, що ситуація буде погіршуватися з наближенням виборів і з публікацією нових рейтингів.

На минулих парламентських виборах до партії «Слуга народу» перетекли голоси «Батьківщини», Радикальної партії та ОПЗЖ. Однак падіння рейтингу Зеленського та «турборежим» скандалів у партії «слуг» охолодили любов виборців. І вони почали «повертатись» до своїх колишніх фаворитів. Головне питання майбутніх виборів: чи вдасться соратникам Володимира Зеленського прийти на фініш першими?

«Батьківщина»: виборці повертаються

На минулих парламентських виборах партія Юлії Тимошенко мусила задовольнитись показником у 8%. Здавалося, це вже незворотний процес і біло-червоні будуть «замкнені» у своєму «ядерному електораті». Однак їхній виборець повертається. Очевидно, що боротьби за лідерські позиції на цих виборах «Батьківщині» не бачити. Але впевнену «бронзу» навряд чи хтось зможе у них відібрати. Якщо ж «слуги» організують до виборів ще кілька скандалів в інформаційному полі, то «Батьківщина» ще може отримати й друге місце у деяких регіонах області.

Збережена партійна структура та кістяк активу з рейтингових людей, які до того ж мають певний фінансовий ресурс, дозволяють партійцям «Батьківщини» упевнено дивитись у майбутнє. І поведуть їх у це «майбутнє» старі й перевірені воїни — Микола Кучерук і Галина Кульчинська.

На певному етапі існувала ймовірність, що в «Батьківщині» може відбутись оновлення керівництва. Існувала ймовірність, що на чолі обласної організації стане Сергій Євтушок, який нещодавно став народним депутатом. А міською керуватиме молодий депутат Рівненської міської ради Олександр Курсик. Однак слабка активність Євтушка в боротьбі за лідерство законсервувала ситуацію в партії.

Вже сьогодні можна назвати п’ятірку депутатів майбутньої фракції «Батьківщини» у міській раді: Галина Кульчинська, Олександр Нестерук, Олександр Курсик, Олександр Бабат, Віталій Павелків. В обласній раді, найімовірніше, залишаться: Микола Кучерук, Алла Черній, Ксенія Павловська, Микола Драганчук.

«Свобода» і Радикальна партія: риторика різна, а ситуації — схожі

Хай пробачать мене партійці цих двох політичних проєктів, що ставлю їх в один розділ. Це насамперед викликано тим, що в них електорально схожі ситуації. Виборців «Свободи» підгребла під себе «Європейська солідарність», використовуючи їхні багаторічні гасла «Мова. Віра. Армія». Тож із соратниками Тягнибока залишився більш радикальний правий електорат. На який, до того ж, ще претендує й «Національний корпус».

Ситуація погіршується ще й через внутрішньопартійний конфлікт між Олексієм Бучинський, Олегом Осуховським, Володимиром Валявкою та Юрієм Осіпчуком. Однак це ще не означає, що у «Свободи» немає шансів.

Готовий закластися, що ми побачимо фракцію «Свободи» у наступній Рівненській міській раді та ще в деяких радах об’єднаних територіальних громадах. Переважно на півдні області, де у «Свободи» збереглись сильні позиції. Однак якщо вірити соціології, «свободівцям» буде непросто прорватись до Рівненської обласної ради.

Зовсім інша ситуація у радикалів. З високою ймовірністю вони пройдуть до обласної ради, за рахунок сільського електорату. Вила, корови і риторика Олега Ляшка зрозумілі селянам. Так, на минулих парламентських виборах вони пішли за Зеленським і його «слугами». Однак, як і у випадку з виборцями «Батьківщини», прихильники Радикальної партії розчарувались і повертаються до своїх попередніх фаворитів.

Прогнозую, що фракції Радикальної партії будуть у майже всіх радах об’єднаних територіальних громад, де переважає сільський виборець. Дуже мала ймовірність, що соратники Олега Ляшка зможуть пройти до Рівненської міської ради та до рад Здолбунівської та Вараської ОТГ, де більша частина виборців живе саме у місті.

«За майбутнє»: протестанти допоможуть?

Пам’ятаєте, була така партія «УКРОП»? Ні? Нагадаю, це був проєкт Ігоря Коломойського та його бізнес-партнера Ігоря Палиці. Тепер вони запускають на політичну орбіту новий політичний корабель — партію «За майбутнє». Виборча кампанія цього проєкту буде, скоріше, математична, ніж іміджева. Формуючи списки, борці за майбутнє опираються на тих, хто має особистий рейтинг, фінанси або підтримку протестантських церков, здебільшого так званих п’ятидесятників. Річ у тім, що за формування списків по області відповідає народний депутат Віктор Мялик.

Він є авторитетним представником цієї церкви та став нардепом багато у чому завдяки підтримці пасторів. Щоправда, тоді він ще мав підтримку іншої протестантської церкви — християн-баптистів. Однак Олександр Турчинов, який є неофіційним главою «баптистів», зараз є керівником штабу «Європейської солідарності», а відтак навряд чи його брати по вірі будуть беззастережно підтримувати політичний проект «За майбутнє». Тим більше зважаючи на те, що партію Палиці неофіційно вважають союзною партії Зеленського «Слуга народу».

Та все ж думаю, що шанси пройти п’ятивідсотковий бар’єр до Рівненської облради у партії «За майбутнє» є. І майже впевнений, що така фракція буде у Рівненській міській раді — «заїхавши» на особистому рейтингу нинішнього міського голови Володимира Хомка. Який має очолити список партії на виборах і має, як кажуть, повну свободу у формуванні виборчого списку. Серед прізвищ, які можуть з’явитись у списку цієї партії, називають нинішніх депутатів міськради: Мар’яна Году, Богдана Гапяка, Анатолія Чугуєвця та екс-заступника міського голови Олексія Хмилецького.

«Пропозиція»: завдання — не дати сформувати «зелену» більшість?

Цю партію в політичних колах називають не інакше як «партія мерів». Сформували її міські голови: Житомира — Сергій Сухомлин, Дніпра — Борис Філатов та Чернівців — Олексій Каспрук. «Пропозиція» позиціонує себе як партія для розбудови місцевого самоврядування. За інших обставин, можливо, я б і не звертав вашої уваги на цю політичну силу. Однак є кілька нюансів, котрі дають підстави вважати, що «Пропозиція» таки з’явиться у місцевих радах Рівненщини.

Її виборчою кампанією на загальнонаціональному рівні займається політтехнолог Сергій Гайдай. На парламентських виборах 2014 року він займався просуванням партії «Народний фронт». Тоді за три тижні до виборів «НФ» показував рейтинг на межі проходження, однак у підсумку прийшов на фініш першим.

На Рівненщині формуванням партійних списків займається депутат Рівненської облради Богдан Файфура, який на минулих виборах провів до облради нікому не відому партію «Конкретні справи», створивши фракцію з семи депутатів. Окрім того, фракції «Конкретних справ» з’явились ще у кількох місцевих радах. І це за фактичної відсутності візуальної виборчої кампанії в області й повної її відсутності на загальнодержавному рівні. Формуванням списків «Пропозиції» у Рівному, найімовірніше, займатиметься депутат міської ради Назарій Поліщук.

Як і у партії «За майбутнє», у «Пропозиції» буде здебільшого «математична» виборча кампанія. Вона буде спиратись на людей з високим особистим рейтингом, які з різних причин не сприймають «Слугу народу» чи близьку до неї партію «За майбутнє». Окрім того, як вважається, «Пропозиція» на цих виборах може бути союзником «Європейської солідарності». Їхнім головним завданням може стати не дати сформувати партії Зеленського та Палиці «зелену» більшість у місцевих радах області.

Специфіка цих виборів полягає у тому, що виборчий процес фактично розпочався, а остаточного варіанта Виборчого кодексу з усіма правками та роз’ясненнями ще немає у відкритому доступі. Це вносить певний хаос. Тому очевидно, що політична ситуація, як і «розсадка» кандидатів по списках, триватиме ще до кінця серпня. Тому стежимо уважно, адже від якості місцевої влади буде залежати якість нашого повсякденного життя.

Олексій КРИВОШЕЄВ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також