Сьогодні особливим попитом користується коричневий цукор, який дорожчий від звичайного рафінованого бурякового в кілька разів.
Коричневий цукор, який виготовляють з тростини, за калорійністю та вмістом вуглеводів зовсім не відрізняється від звичного білого цукру і, відповідно, має той же несприятливий вплив на організм. У той же час потрібно мати на увазі, що заміна білого цукру на коричневий не принесе зменшення калорійності раціону і не врятує від зайвої ваги. Отож єдиний реальний плюс коричневого цукру для здоров'я — це його збагачений мінерально-вітамінний склад. Коричневий цукор містить вітаміни групи В і велику кількість мікроелементів (магній, кальцій, цинк, фосфор, залізо, калій), в той час як білий — калій, кальцій і залізо. Варто зазначити, що в їжу вживають коричневий цукор нерафінований. Ще один аргумент на користь коричневого цукру — його незвичайний, яскраво виражений аромат і особливий, м'який і насичений смак завдяки мелясі (спеціальній патоці), що міститься в ньому. Гурмани вважають коричневий цукор ідеальним підсолоджувачем чаю і кави, що дозволяє в повній мірі розкрити смакові якості цих напоїв.