Сонячне затемнення збіглося з Днем літнього сонцестояння

3713 0

Ми у соцмережах:

Сонячне затемнення збіглося з Днем літнього сонцестояння

Перше сонячне затемнення у 2020 році могли спостерігати жителі Євразії, Африки та Австралії. Явище — напрочуд рідкісне, адже збіглося з Днем літнього сонцестояння — коли ніч найкоротша в році.

Сонячне затемнення — напрочуд рідкісне та видовищне. Цей феномен також відомий як “вогняне кільце”. Стається, коли Місяць перебуває дуже далеко від Землі, а тому здається меншим від Сонця. Проходячи між планетою і світилом, він затуляє Сонце і залишає лише жовтогарячий обідок.

 
Загалом затемнення тривало близько 4 годин. Але на самому піку тоненький серпик Сонця протримався у небі лише 38 секунд. Найкраще дивовижу змогли побачити жителі Африки та Азії — вони стали свідками повного “вогняного кільця”. А от в інших країнах — від Європи до Австралії — затемнення було видно лише частково. Природне явище могли спостерігати й українці. Воно відбулося о 9.40 за київським часом.

Утім найбільше пощастило жителям Індії, де зафіксували пік “вогняного кільця”. Для багатьох тамтешніх жителів феномен радше має не астрономічне, а релігійне значення. Адже сонячне затемнення — час для сакраментальних обрядів.

Цьогоріч кільцеве затемнення унікальне ще й тим, що збіглося із сонцестоянням, коли день — найдовший у році. Таке буває вкрай рідко. Востаннє це сталося у 2001. А наступні збіги прогнозують у 2039 та 2058-му роках. Після цього День сонцестояння зустрінеться із затемненням аж за два століття.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також