Сонячні панелі — на балконі. Чи вигідно?

399 0

Ми у соцмережах:

Сонячні панелі — на балконі. Чи вигідно?

На балконах квартир почали з’являтися сонячні панелі. Для їхнього встановлення потрібні самі панелі та зарядна станція (або інвертор та акумулятор). У деяких магазинах зарядні станції продаються вже разом із панелями, щоправда, їхня вартість стартує від тисячі доларів, розповідає OBOZ.UA.

За допомогою спеціального калькулятора редакція розрахувала виробіток портативної станції на 350 Вт. Вартість моделі відомого виробника в інтернет-магазинах становить близько 25 тис. грн. Площа такої панелі в розібраному стані — два квадратні метри. Якщо її розмістити під кутом у 35 градусів, щорічно така панель може давати 259 кВт-год струму. Зараз вартість такого обсягу електроенергії — 1118,8 грн. Якщо тариф не зміниться, така станція буде окупатись десятиріччями.

Панелі значно подорожчали після відключень електроенергії. У деяких магазинах ціна зросла на 300% (!). У результаті зараз про окупність таких панелей не йдеться, це скоріше спосіб отримати альтернативне джерело енергії.

Є й більш бюджетні варіанти — від 10 тис. грн. Така станція, площею приблизно два метри в розібраному стані, може давати до 260 кВт-год за рік. І за чинним тарифом така станція окупиться за 5,3 року, а з новою ціною — майже 9 років. Хоча насправді за цей період вартість електроенергії, ймовірно, зросте, тож і термін, за який панель окупиться, зменшиться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також