«Соняшники Іловайська» — перед Пагорбом Слави у Рівному

199 0

Ми у соцмережах:

«Соняшники Іловайська» — перед Пагорбом Слави у Рівному

Шестиметрові ковані соняшники хочуть встановити при вході до алеї, що веде нагору, до Меморіалу Слави на вулиці Київській. Поламані квіти мають нагадувати рівнянам про Іловайську трагедію, що сталася десять років тому. Серед бійців, які тоді потрапили у котел, були й наші земляки. Ініціаторкою встановлення пам’ятника є та сама благодійниця Ніна Крока, завдяки якій у парку на Лебединці кілька років тому з’явилася Алея кованих скульптур.

Ніна Крока, директорка ТОВ «Рівнебудпостач»:

— Оці поламані соняхи — це символ тієї трагедії, виходу українських захисників із Іловайського котла у серпні 2014 року. Тоді росіяни оголосили «зелений коридор», який насправді обернувся зрадою, і наші бійці виходили через соняшникові поля під обстрілом. У котлі опинилися сотні бійців, дуже багато з них загинули, були поранені, узяті в полон, зникли безвісти… Мені теж боляче, теж цим переймаюся. Я багато знаю, хто і що робить з ковалів, і захотіла, щоб такий пам’ятник був у Рівному, оплатила роботу майстрам. Скульптуру викували у кузні «Росичі», що в місті Рокитному в Київській області — ідея кованих соняхів була їхньою.

Скульптура уже готова, має 6 метрів заввишки. Вона має стояти на в’їзді, перед алеєю, що веде на Пагорб Слави — планується, що протягом місяця все підготують і встановлять її на тому місці. Чому саме там? Рано чи пізно, але місту доведеться щось змінювати на Пагорбі Слави, і я вважаю, що ці соняшники там доречні: вони нагадуватимуть рівнянам та майбутнім поколінням про подвиги наших воїнів, якою ціною виборюється свобода.

Олена РАКС


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також