Сосни з Козлина — на продаж, бо старі

933 0

Ми у соцмережах:

Сосни з Козлина — на продаж, бо старі

Козлин — найбільший лісовий масив поблизу Рівного, куди жителі міста виїздять на пікніки. Днями там почали вирубувати дерева, і це викликало обурення у рівнян.

Один з місцевих мешканців Ігор Гавлітін розповідає:

— Сюди виїздили на відпочинок мої батьки і я з сім’єю, тож хочеться, щоб і діти в майбутньому приїздили. Нас обурюють дії влади. Нас переконують, що ці дерева хворі і дуже старі. Але їм ще стояти й стояти. Стовбур міцний, хвоя зелена. Щодня з’являються позначки на нових деревах — на зрубування.

У Рівненському обласному управлінні лісового ти мисливського господарства пояснили, що майже 20% лісу в Рівненській області перебуває у підпорядкуванні інших лісокористувачів. Зокрема, лісовий масив поблизу с. Козлин, що у Рівненському районі, — в управлінні ДП «Костопільський військовий лісгосп».

Головний лісничий Костопільського військового лісгоспу Роман Чуй пояснює:

— Ми маємо усі дозволи та документи, які дозволяють нам вирубування дерев. У вересні проводили громадські слухання — ніхто не заперечував. Це не санітарна вирубка, а планова. Ми зрізуємо стиглий ліс на продаж.

Є різні категорії деревини, стару пускаємо на дрова, стиглу — на дошки. Сосна вирубується у віці 80 років, а цій, що в Козлині — вже 130. Вона вже перестійна. Масив Козлина налічує 2000 гектарів. Вирубка тут проводиться цього року тільки на 0,9 га. Причому, дерева ріжемо за ровом, де нема галявин для пікніка, тут все поросле кущами. Бо ж ми розуміємо, що це головна відпочинкова зона для рівнян.

Після таких планових рубок на ділянках, де вони здійснюються, обов’язково протягом наступних двох років має бути висаджено новий ліс. Ми плануємо висадку молодняка на ділянці, де зараз тривають заготівельні роботи, навесні, якщо все буде добре. Садитимемо сосну і дуб.

Тим часом Ігор Гавлітін повідомив, що на колективне звернення мешканціві села Козлин отримали письмову відповідь з Костопільського військового лісгоспу, в якій повідомляється, що крім цієї ділянки, жодних рубок проводитись більше не буде.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також