Спека повернеться — електроенергія зникатиме?

1571 0

Ми у соцмережах:

Спека повернеться — електроенергія зникатиме?

Українській енергетичній системі бракує потужності. Днями «Укренерго» попередило про можливі аварійні відключення по всій території України. Проте ситуацію врятувало похолодання.

За повідомленням «Укренерго», через спеку, яка була минулими тижнями, в енергосистемі склалася загрозлива ситуація із забезпеченням балансу виробництва та споживання електроенергії. При зростанні температури повітря та піковому споживанні потрібні відповідні резервні маневрові потужності, зокрема блоки ТЕС, забезпечені паливом, а їх наразі немає.

— Поза резервом через відсутність вугілля перебуває сім блоків ТЕС, а за 10 днів спеки запаси вугілля на складах ТЕС зменшились майже на 10%. Ситуація ускладнюється виведенням в аварійний ремонт ще восьми блоків ТЕС. При подальшому підвищенні температури, збереженні тенденції виведення блоків ТЕС в аварійний ремонт та відсутності палива на теплових станціях в енергосистемі складеться надзвичайна ситуація, — попередили в «Укренерго» і додали, що може застосовувати графіки аварійного вимкнення для забезпечення цілісності енергосистеми.

Речниця «Рівнеобленерго» Алла Ліхачова підтвердила, що загроза аварійних відключень була і на Рівненщині, оскільки зі спекою значно зросло споживання електроенергії, зокрема, через масове використання кондиціонерів та електровентиляторів. Проте завдяки більш прохолодній погоді цього тижня пік навантажень на енергосистему минув. А за прогнозами синоптиків, спека повернеться на Рівненщину у середині липня.

До речі, саме зі спекою пов’язує «Рівнеобленерго» і пожежі на трансформаторних підстанціях, які були попередніми тижнями у Сарненському та Костопільському районах. Займалися масляні вимикачі. Як зазначає п. Ліхачова, коли була висока температура повітря надворі та велике навантаження на мережу, давно вже не нове обладнання не витримувало.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також