Спекулянт «Федір»: про справи Андрія Федорчука

5547 0

Ми у соцмережах:

Андрій Федорчук під час затримання

Якщо вірити київській поліції, то у Рівному майже 10 років безкарно займався рейдерством, шантажуванням, побиттям та підпалами такий собі Андрій Федорчук на прізвисько «Федір». Минулого тижня «рівненського рейдера» затримали і, як то найчастіше буває з тими, хто має гроші, за два дні відпустили додому. Тепер Федорчук називає себе «простим і чесним підприємцем», і як йому не вірити, якщо досі жоден рівненський правоохоронець чи суддя не ствердив протилежне. З тими, хто нечесно ділиться, поводяться у нас інакше.

Злочинна група на Рівненщині, якою, як стверджує начальник Департаменту стратегічних розслідувань Роман Осуховський, керував «Федір», тривалий час скоювала рейдерські захоплення майна підприємців, вимагала кошти у бізнесменів та здійснювала інші злочини, серед яких — напади і підпали. «Федір», за словами Осуховського, «користуючись своїми зв’язками в органах влади та у судах, підшуковував об’єкти, виходив на їхніх власників і потім, залякуючи їх, вимагав або переписати майно, або заволодівав їхніми коштами».

Андрія Федорчука затримали 13 лютого разом зі спільником — колишнім директором Рівненського заводу високовольтної апаратури Володимиром Процюком. Якщо Процюка вже другий рік судять за катування рівнянки, то Федорчук, між іншим, досі кримінальних судових справ не мав. Затримали обох з невеликою різницею у часі: Процюка — біля кафе «Father», а Федорчука — навпроти окружного адмінсуду на вулиці 16 Липня. У чоловіків вилучили 120 тисяч доларів, які передав їм під час спецоперації столичних правоохоронців італієць Джорджіо Морана.

Саме італієць у звинуваченнях проти Федорчука поки що фігурує як найбільш потерпіла особа. Морана приїхав на початку 2000-х у Рівне, бо закохався у місцеву жінку. Італієць купив приміщення та відкрив кафе «Гавана» на проспекті Миру, а вже з 2011 року в нього почалися проблеми. Роман Осуховський після затримання у Рівному коментував, що італієць потрапив під вплив «Федора», і той почав вимагати в іноземця або переписати кафе, або сплатити гроші. Також «Федору» приписують замовлення побиття Морана, спалення двох його автомобілів та самого кафе. Сто двадцять тисяч доларів, які передавав італієць під час спецоперації, за словами правоохоронців, — відкуп, який вимагала група в іноземця за «дозвіл» продати кафе.

Історія Джорджіо Морана — не нова. Проте у 2013-2014 роках, коли італієць скаржився на тиск на нього, звучало прізвище не Андрія Федорчука, а Сергія Петрушина. Морана стверджував, що саме Петрушин підробив документи, що начебто італієць позичив у нього більше 1 млн грн. Петрушин тоді відповів, що італієць — сам шахрай.

Сергія Петрушина та Андрія Федорчука не раз згадували у своїх скаргах і прості, переважно самотні, рівняни, які переконували журналістів та поліцію, що згадані чоловіки шляхом обману заволоділи їхніми квартирами. Справи, втім, розслідувано так і не було.

У 2015 році про Андрія Федорчука заговорила нинішня депутатка, а тоді кандидатка у депутати Анна Іванова. Перед виборами її облили кислотою, жінка перенесла шість операцій і частково втратила зір. У замовленні нападу Іванова звинувачувала Федорчука, який, за її словами, збирався незаконно будувати кафе під вікнами будинку на вулиці Небесної Сотні (тоді — Кіквідзе), де живе жінка. Іванова на той час активно виступала проти будівництва.

Не менш гучно заявляв про «злочини» Андрія Федорчука депутат міськради Василь Немеш. У фірми, яка пов’язана з Немешем («Рівнеагробуд»), давній конфлікт з Федорчуком за будинок у центрі Рівного, на вулиці 16 Липня, 10. Свого часу один із керівників «Рівнеагробуду» «допоміг» Федорчуку отримати приміщення у власність. За останніх три-чотири роки будинок кілька разів перереєстровували з власності у власність, проте справа досі у суді. Восени минулого року Василя Немеша побили, і він у цьому одразу звинуватив Андрія Федорчука, проте останній свою причетність заперечував.

Загалом про Андрія Федорчука містом ходили цілі «легенди». Особливо вони підсилилися після затримання «Федора». Тепер подейкують, що Федорчук «керував» доброю частиною рівненських суддів та мав «дуже хороші стосунки» з місцевими правоохоронцями та посадовцями.

У Рівному працював КОРД

Наразі поліція не повідомляє про затримання інших причетних до «злочинів Федора». Самого Андрія Федорчука, як і Володимира Процюка, уже 15 лютого Печерський районний суд Києва відпустив під домашній арешт. Перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін ввечері після судового засідання написав, що італієць, дізнавшись про рішення суду, вирішив покинути Україну. Аброськін також додав, що у поліцію продовжують звертатися рівняни, які постраждали від дій Федорчука.

Натомість сам Андрій Федорчук, вийшовши із залу суду, прокоментував журналістам UA:Рівне: «Відношення до криміналітету ніякого не маю. Я простий підприємець, займаюсь бізнесом. У мене є агентство нерухомості, купуємо нерухомість, здаємо в оренду, продаємо, займаємось будівництвом».

Зв’язатися з Андрієм Федорчуком нам не вдалося. З відкритих джерел відомо, що він зареєстрований як ФОП, основним видом діяльності якого є «надання інших інформаційних послуг», окрім того — робота з металевими виробами, будівельно-монтажні роботи, надання комерційних та індивідуальних послуг, оптова торгівля. Також Федорчук є співвласником товариств «А. М. В. ГРУП», «Приват Євробуд» та «Еталон-Фаб», які працюють з нерухомістю, а також товариства «Корецький щебеневий завод».

Сергій Ткаченко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також