Спочатку був неякісний жир, тепер — вдвічі дорожчий сік

1265 0

Ми у соцмережах:

Спочатку був неякісний жир, тепер — вдвічі дорожчий сік

Директор департаменту звільнився, але за недбалість на посаді доведеться відповідати.

Кілька місяців тому у Рівному розгорівся неабиякий скандал через закупівлю 10,5 тонни неякісного жиру за понад 1,2 млн гривень, на якому планували готувати їжу у пунктах незламності — на випадок, якби місто повністю «накрив» блекаут. Директора міського департаменту економічного розвитку Володимира Липка звинуватили у службовій недбалості, на початку осені він звільнився з посади. А тепер йому доведеться пояснювати слідчим іще одну закупівлю: як так вийшло, що придбали тисячі літрів соку удвічі дорожче, ніж він насправді коштує?

Оксана Жужельська, речниця обласної прокуратури:

— У грудні 2022 року, під час створення матеріального резерву громади, директор департаменту уклав договір з приватною підприємницею на закупівлю 52 500 літрів соку місцевого виробника, за які з бюджету було сплачено понад 2,1 млн гривень. Вартість одного літра соку склала 41,02 грн без ПДВ, при цьому його ринкова вартість удвічі менша — 21,10 грн за 1 л з ПДВ. Таким чином, своїми діями посадовець завдав збитків бюджету громади на понад один мільйон гривень. Йому повідомлено про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки державним інтересам. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

А кошти за поставку неякісного жиру до місцевого бюджету вдалося повернути. Експертиза встановила, що ці жири не відповідають вимогам ДСТУ, містять суттєве перевищення гранично допустимих рівнів свинцю, заліза та нікелю і є небезпечними для здоров’я людини. Прокурори пред’явили позов, у ході судового розгляду справи підприємець фактично визнав поставку жирів неналежної якості та повернув до бюджету громади 1,2 млн грн. Факт службової недбалості під час витрачання бюджетних коштів розглядається також в межах кримінального провадження.

Якщо провину експосадовця доведуть, то йому загрожує провести за ґратами від двох до п’яти років.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також