Спочатку гроші! Як ТВК у Рівному відмовлялася оголошувати переможця другого туру

1259 0

Ми у соцмережах:

Спочатку гроші! Як ТВК у Рівному відмовлялася оголошувати переможця другого туру

Результати виборів міського голови Рівного були відомі уже на ранок у понеділок. Але територіальна виборча комісія відмовилась офіційно оголошувати ім’я переможця і дату проведення першої сесії нової ради. Вимагала спочатку заплатити за роботу під час виборів. Збоку це виглядало за сценарієм відомого кіногероя: «вранці — гроші, увечері — стільці», і навпаки. Але спочатку — гроші.

Зважаючи на невелику явку виборців, порахувати бюлетені було нескладно — у понеділок станом на 12-ту годину ТВК уже прийняла протоколи з усіх 111 виборчих дільниць Рівного. Але замість того, щоб оголосити переможця, члени ТВК опечатали двері приміщення з бюлетенями і оголосили про «технологічну паузу» в засіданні, яке, за законом, має бути безперервним. «Паузу» витримали аж до вечора наступного дня.

А попередньо голова комісії Ірина Глуха так пояснила цю ситуацію:

— Оголосимо результати, коли нам виділять кошти на проведення другого туру виборів.

Пізніше голова ТВК додала — якщо поспішать оголосити результати виборів, то їм заблокують рахунки, на які уже не зможуть надійти гроші.

Петро Середюк, керуючий справами міськвиконкому, у понеділок коментував:

— Ці кошти тільки пішли з державного бюджету. Усі пропозиції, які сформувала та передала нам ТВК, ми передали казначейству. Така ситуація не лише у Рівному, а й по всій Україні.

Тож у вівторок зранку оперативно зібралася постійна комісія з питань бюджету, фінансів та податків обласної ради, щоб розподілити кошти державної субвенції. Йдеться про понад 3,5 мільйона гривень — стільки заборгували працівникам ТВК і дільничних комісій за роботу у другому турі виборів.

Але тільки увечері вдалося зібрати десять членів Рівненської територіальної виборчої комісії, які й затвердили та оприлюднили офіційні результати виборів, а також призначили дату проведення першої сесії міськради — 3 грудня на 10-ту годину.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

Я уже пройшов чотири виборчі кампанії. Жодного разу такого не було. Думаю, що із цією ситуацією розберуться. Особисто вона мене не цікавить. Адже я уже забрав свої речі з кабінету та чекаю, коли перестану бути міським головою. На першій сесії ради, дату якої визначає ТВК, новообраний міський голова й депутати мають скласти присягу. Так відбудеться офіційна передача влади.

Богдан СЛОНЕЦЬ.

Довідка РВ

Кандидат від «Європейської Солідарності» Олександр Третяк набрав 50,24%, або 27 451 голосів.

Кандидат від «Рівне Разом» Віктор Шакирзян набрав 47,70%, або 26 057 голосів. Зіпсованих бюлетенів виявилось 2% (1106 штук).

Проголосувало 54 965 виборців (30,12%) зі 184 110.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також