Спохватились: облрада хоче повернути проданий дорожній комплекс

1387 0

Ми у соцмережах:

Спохватились: облрада хоче повернути проданий дорожній комплекс

У квітні за результатами електронного аукціону було продано комплекс з котеджів, готелю, гаражів і навіть басейну неподалік рівненського зоопарку на вулиці Київській. Будували комплекс з 90-х років для дорожників. Грошей на добудову не вистачило, хоча частину споруд, зокрема котеджі, уже навіть встигли заселити. Торги проводило Регіональне відділення Фонду держмайна, і здолбунівське підприємство, що виграло аукціон, уже сплатило до держбюджету 15 млн грн. Проте не встигли підписати договір купівлі-продажу, як Рівненська облрада подала до суду. Щоб повернути свою частку.

Територія комплексу доволі приваблива, адже має не лише добротні споруди, а й площу 4,3 га. Здолбунівське ТОВ «Транс-Н», яке належить підприємцю Олександрові Мацюку, виграло аукціон за 12,5 млн грн. Разом з ПДВ товариство, яке працює з вантажним транспортом, сплатило до бюджету 15 млн грн.

Проте як тільки було оголошено про результати торгів, Рівненська обласна рада подала позов до Господарського суду міста Києва на Державне агентство автомобільних доріг. Просить визнати за обласною радою майнові права на згаданий комплекс у розмірі 26%, а окрім того, скасувати у реєстрі речових прав стовідсоткове право власності Держагентства на комплекс. Господарський суд Києва передав матеріали справи до Господарського суду Рівненської області. Проте цю ухвалу облрада збирається скасувати в апеляційній інстанції.

Юристи облради наполягають на розгляді справи в Києві, оскільки позов — до органу центральної виконавчої влади. Паралельно облрада подаватиме позов до Регіонального відділення Фонду держмайна з вимогою визнати результати електронного аукціону недійсними та розірвати договір з «Транс-Н».

Богдан Гречко, начальник відділу юридичного забезпечення та кадрової роботи Рівненської облради:

Лише коли на початку цього року відділення Фонду держмайна запросило представника облради взяти участь у процесі реалізації комплексу на Київській, ми дізналися, що у січні 2018 року право власності на нього було оформлено на Державне агентство автомобільних доріг. Хоча є висновки двох аудиторських фірм, які підтверджують, що обласна рада виділяла кошти на будівництво комплексу. У 2001-2004 роках з обласного бюджету було виділено близько 2,6 млн грн. З державного бюджету — 7,4 млн грн.

Ми одразу звернулися до регіонального відділення Фонду держмайна з проханням припинити приватизацію комплексу, поки не буде вирішено питання щодо спільної власності між облрадою та Державним агентством. Проте наші звернення позитивного результату не дали. Після аукціону ми повідомили і відділення Фонду, і ТОВ «Транс-Н» про те, що облрада подає до суду.

Територіальна громада області має право на частку у власності, тож обласна рада мала би на сесії вирішувати питання про приватизацію комплексу на Київській. Оскільки такого рішення депутати не ухвалювали, договір купівлі-продажу можна оскаржити у суді. Питання щодо мирової угоди, якщо таку будуть пропонувати, вирішуватимуть лише депутати на сесійному засіданні.

Кирило БережнийКирило Бережний, начальник Регіонального відділення Фонду держмайна у Рівненській області:

У регіонального відділення немає повноважень припиняти процес приватизації державного майна на основі звернення облради. Якби я зупинив аукціон, мене могли б звинуватити у перевищенні повноважень. Управляло об’єктом на Київській Державне агентство автомобільних доріг. Воно б нам надіслало прохання про скасування аукціону, ми б зняли об’єкт з торгів. Але як облрада могла не знати, що Державне агентство оформило право власності на цей об’єкт? Як взагалі можна вкласти кошти і не простежити, на що їх використали?

Окрім того, у нашого відділення ще з 2010 року тягнеться листування з облрадою щодо продажу цього об’єкта. Проте кошти, які вклала облрада, як на мене, мають бути їй повернуті. Було б нормально, якби частину суми, яку переможець аукціону сплатив до держбюджету, Держказначейство переказало до обласного бюджету. Але яким чином це зробити — я не знаю.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також