Справа педофілів: розслідування триває

2416 0

Ми у соцмережах:

Справа педофілів: розслідування триває

Прокуратура міста Рівного внесла подання начальнику управління освіти Віталію Новаку про притягнення до відповідальності директорів шкіл №18 та №11 — за неналежну організацію роботи з документами суворої звітності. Саме у цих школах побував Олександр Войтович, який згодом вбив ученицю ЗОШ №2 Юлію Борчимуху та намагався розбестити дівчинку з вулиці Струтинської, яка навчалась у ЗОШ №18. У ЗОШ №11 Олександр потрапив, назвавшись батьком одного з учнів, мовляв, прийшов до вчителя музики, щоб домовитися з ним про додаткові уроки для сина, якого хоче влаштувати в церковний хор. Дочекавшись, доки продзвенить дзвінок і вчителі розійдуться по класах, зайшов у вчительську та вирвав сторінки з журналів четвертокласників.

Знаходив дівчаток за класними журналами Прокуратура міста Рівного внесла подання начальнику управління освіти Віталію Новаку про притягнення до відповідальності директорів шкіл №18 та №11 — за неналежну організацію роботи з документами суворої звітності. Саме у цих школах побував Олександр Войтович, який згодом вбив ученицю ЗОШ №2 Юлію Борчимуху та намагався розбестити дівчинку з вулиці Струтинської, яка навчалась у ЗОШ №18. У ЗОШ №11 Олександр потрапив, назвавшись батьком одного з учнів, мовляв, прийшов до вчителя музики, щоб домовитися з ним про додаткові уроки для сина, якого хоче влаштувати в церковний хор. Дочекавшись, доки продзвенить дзвінок і вчителі розійдуться по класах, зайшов у вчительську та вирвав сторінки з журналів четвертокласників. Його затримали колишні випускники цієї школи, до приїзду міліції Олександра тримали в кімнаті медпункту. Він встиг там залишити сторінки зі свого блокнота, в них були прізвища дівчаток, які могли стати його черговими жертвами. — Саме так він вираховував, де хто проживає, де працюють батьки, адже інформація про те була у журналах, в тому числі й телефони. У школі №11 він вирвав сторінки зі шкільних журналів двох четвертих класів, де були відомості про учнів, їхніх батьків: адреси, телефони, а зі школи №13 журнал викрав. Про зникнення журналів чи їхнє пошкодження повідомлень з управління освіти нам не надходило, — каже заступник прокурора м. Рівного Людмила Мороз.

Збоченця могли б затримати раніше, якби реагували на повідомлення батьків У прокуратурі міста кажуть, що перші повідомлення про збоченця почали надходити від батьків ще у грудні минулого року. І тепер прокурори з’ясовують, хто з міліціонерів й чому на них завчасно не зреагував. Перевірку обіцяють закінчити наступного вівторка. А тим часом мама 13-річної рівнянки, яка вже дала свідчення у прокуратурі та попросила свого прізвища не називати, розповіла журналістам: — Ще 15 січня цього року о 10-й ранку в нашу квартиру подзвонив невідомий чоловік. Дочка відкрила двері, проте ланцюжок не зняла. Чоловік назвав її прізвище, ім’я, по батькові, школу, клас, номер домашнього телефону. Представився, що прийшов з поліклініки №3. Сказав, що нібито тільки моя дочка та її однокласниця, яка проживає у нашому будинку, не пройшли медогляду. Донька відповіла, що говоритиме тільки в присутності мами. Незнайомець наполягав, щоб все-таки впустила його в квартиру, щоб переписати дані із свідоцтва про народження. На що донька відповіла: «Документи знаходяться у мами, а я без неї ніяких питань не вирішую». Коли я зателефонувала на «02», вже минуло близько півгодини після того, як він пішов від дверей. Мене запитали, чи ще є той чоловік під дверима. Кажу, звичайно, що вже пішов. «Ну, тоді зверніться до дільничного міліціонера», — відповіли мені. А за кілька днів, 26 січня, у Рівному була вбита неповнолітня Юлія Борчимуха.

Хто бив підозрюваного, з’ясовуватимуть слідчі Слідчі Рівненського міського відділу міліції з’ясовуватимуть, звідки на тілі Павла Артемчука, який був затриманий за підозрою у вбивстві Марійки Лупань та помер 5 січня у слідчому ізоляторі, з’явились тілесні ушкодження. — Експерт підтвердив, що Павло Артемчук помер від виразки та гнійного перитоніту. На його тілі виявили тілесні ушкодження. Сьомого лютого за фактом умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження за частиною 1 статті 122 Кримінального кодексу України порушено кримінальну справу, — повідомила «РВ» в.о. прокурора м. Рівного Людмила Мороз. Під час слідства й з’ясується, де саме побили Артемчука — у міліції чи в СІЗО.

Школи — під охорону Колишній керівник міліцейського спецпідрозділу «Сова», оперативник з чималим досвідом роботи в карному розшуку, полковник Ігор Запорожченко, який у фірмі «Відок» нині займається охоронною діяльністю, має свою точку зору на безпеку учнів: — Я вивчав досвід охорони шкіл у Москві. Там за безпеку дітей дбають комерційні охоронні структури. Вони можуть не лише охороняти їх під час навчання, а й дорогою у навчальні заклади. Приміром, вранці забирати усіх автобусом, а після занять розвозити по домівках. Звісно, керівникам рівненських шкіл оплачувати такі послуги не по кишені, проте робити це можуть батьки. За попередніми підрахунками, коштуватиме це їм 10-15 гривень за місяць. Вирішити питання охорони дітей можуть батьківські комітети. А ми згодні розглянути та обговорити всі їхні пропозиції. Дзвінків чекаємо за телефоном: 46-01-25.

Психологи дають поради малечі, як себе захистити Школярам 1-3 класів вчителі роздають психологічний порадник «Захисти себе», який розробили працівники науково-методичної ради центру практичної психології і соціальної роботи м. Рівного. У посібнику є 7 пунктів, які дитина легко може запам’ятати: 1. Уникай розмови з незнайомими, малознайомими людьми. 2. Нікуди не йди з незнайомою людиною, навіть якщо вона повідомляє, що знає твоїх батьків або каже, що з ними щось сталося. 3. Навіть коли знайома людина пропонує тобі щось: «солодощі», «таємниче», «цікаве», «заборонене» — відмовся. 4. У разі небезпеки чини активний опір — кричи, боронися, кусайся, бийся. Привертай до себе увагу оточуючих у будь-який спосіб. Кричи: «Я не знаю його! Покличте міліцію!». Твої активні дії злякають нападника! 5. Хороший спосіб уникнути небезпеки — забігти туди, де багато людей: магазин, аптеку, супермаркет, перукарню. Можеш повернутися до школи (якщо ти недалеко) і розповісти вчителю, що тебе злякало. 6. Якщо ти вдома сам (сама), нікому не відчиняй дверей та відразу телефонуй батькам. 7. Обов’язково розповідай батькам, вчителю про підозрілі ситуації, людей, які погрожують, змушують щось приховувати, переслідують. Якщо ти сам (сама) не можеш розібратися у складній ситуації, звернися до психолога (психолог працює у твоїй школі).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також