На українському ринку все ще продається торішній продукт — свіжий мед почне надходити в продаж у травні. І зараз багато торговців прагнуть розпродати залишки, часом вдаючись до не дуже чесних способів підтримання свіжості продукту і його товарного вигляду, кажуть експерти.
Майже половина меду, що продається — з різнотрав'я, решта — з акації, липи і гречки. Дуже мало дикого і ялинового меду — це найдорожчий продукт і його мало хто виробляє. А трапляється, щоб здешевити мед і продовжити термін його зберігання, вдаються до підробок. Недобросовісні продавці або просто змішують різні сорти меду, щоб він не кристалізувався, або ж розводять у воді цукор, сироп і крохмаль. Сурогат варять (карамелізують), а потім змішують з натуральним медом. Тож найкраще купувати мед у бджолярів на пасіках, перевіривши перед цим відповідні документи.