Стадіон у Рівному знову в центрі скандалу

6334 0

Ми у соцмережах:

Юрій Фалко, власник фірми «Фіалка»: «Була встановлена модульна котельня. Спробуємо її під’єднати до усіх мереж. Приміщення самого стадіону буде підігріватися за рахунок електроенергії»

Сім років тому Володимир Хомко, тодішній міський голова Рівного, пообіцяв відновити міський стадіон «Авангард», який виглядав як руїна. На думку Хомка, реконструкція мала коштувати близько ста мільйонів гривень. Але вже на стадії тендера ця сума зросла вдвічі — фірма «Фіалка», яка виграла конкурс, мала виконати роботи за 199 мільйонів 200 тисяч. А далі все пішло за добре всім відомою схемою — переможець тендера під різними приводами постійно збільшував вартість робіт, яка врешті зросла до 438,5 мільйона з міського та державного бюджету, з яких «Фіалка» вже «освоїла» понад 260. Потім розпочалась війна, і будівництво припинилося. Останньою новиною з реконструкції було виділення ще 30 мільйонів з міського бюджету для підведення до стадіону електрики. Аж раптом стало відомо, що Антимонопольний комітет визнав, що під час тендера на право проводити реконструкцію «Авангарду» була змова між учасниками — фірмами «Фіалка» та «Стиль-Декор». За це «Фіалку» оштрафували на 91 мільйон.

З одного боку, добре, що Антимонопольний комітет після довгого розслідування дізнався про те, що знали у Рівному всі — «Фіалка» та «Стиль-Декор» встигли до цього взяти участь у кількох тендерах, де гарантовано вигравала «Фіалка». З іншого боку, штраф для «Фіалки» може поставити під загрозу реконструкцію стадіону, яка досі не завершена. Поки пройдуть суди та апеляції, мине час, за який вартість робіт зросте ще на кілька сотень мільйонів, які, можете не сумніватися, «освоїть» та ж сама оштрафована «Фіалка». У підсумку відновлений стадіон «Авангард» стане для Рівного без перебільшення «золотим». Звісно, що в переносному значення цього слова — сам стадіон залишиться бетонно-цегляним, а «золотою» стане «Фіалка».

Мирослава Примак, координаторка проєкту «За чесний тендер»:

— Ця справа розглядалася майже три роки. Спочатку нею займалося Рівненське регіональне відділення Антимонопольного комітету. Потім його розформували, а матеріали справи передали до Львова. Саме Львівський антимонопольний комітет ухвалив висновок, що на тендері з реконструкції стадіону «Авангард» мали місце антиконкурентні узгоджені дії між компаніями «Фіалка» та «Стиль-Декор». Спеціалісти перераховують ряд фактів та ознак, які можуть свідчити про домовленість між компаніями. Хоч тендери проводяться для того, щоб обрати найкращого підрядника та зекономити бюджетні кошти.

Якщо почитати уважно рішення Антимонопольного комітету, то можна побачити, що компанія «Стиль-Декор» неодноразово виступала субпідрядником «Філки». Вони разом брали участь в різних тендерах. В цих компаній спільні працівники та цивільно-правові відносини. При завантаженні документів на тендер фігурувала спільна IP-адреса, є спільні риси в оформленні документів. Сукупність всіх цих ознак дала право Антимонопольному комітету говорити, що була змова. Змови у нас в державі заборонені на будь-яких конкурсах. Нагадаю, що згаданими фірмами-змовниками досі не сплачені штрафи за змови у попередніх роки. Всі ці справи перебувають у судах. Існує строк позовної давності. Тобто час, коли справа може бути розглянута в суді. Простою мовою кажучи, є багато різних схем, як відтермінувати рішення Антимонопольного комітету, а за цей час освоїти бюджетні кошти. Компанії часто їх використовують.

Анатолій Матвійчук, головний інженер міського УКБ:

— Підведення до стадіону електроенергії, на яке виділено 30 мільйонів з бюджету, це окремий проєкт. За ці гроші від розподільчої підстанції, яка знаходиться на території водоканалу, до стадіону мають підвести два кабелі. Ці кабелі уже проведено. Зараз триває процес монтажу трансформаторів. Завдяки електроенергії відбуватиметься обігрів усього стадіону.

Щодо рішення Антимонопольного комітету по компанії «Фіалка», то скажу, що воно аж ніяк не вплине на реконструкцію стадіону. Адже угода на реконструкцію «Авангарду» між містом та компанією була укладена давно. Цей договір зворотної сили не має. Штрафні санкції для «Фіалки» — це уже їхнє питання як приватної компанії. Але треба розуміти, що рішення Антимонопольного комітету про штраф ще може бути оскаржене в суді.

Додамо, це уже не перше рішення Антимонопольного комітету щодо змови компаній «Фіалка» та «Стиль-Декор». Раніше було виписано штрафи за змови в тендерах з реконструкції очисних споруд у Березному та добудови будівлі міського управління соціального захисту на вулиці Драгоманова у Рівному. Розслідували ці справи близько двох років — з осені 2017 до липня 2019 року. Однак вони досі перебувають у судах.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також