Епідеміологічне розслідування спалаху гострої кишкової інфекції у пабі «Бочка», що у Рівному, встановило: причиною його виникнення стало вживання страв, забруднених сальмонелою.
Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомив, що встановлено ряд умов, які могли сприяти виникненню спалаху: не дотримання в закладі поточності приготування страв, порушення процесу розморожування сировини, відсутність контролю температурного режиму в холодильному обладнанні, порушення товарного сусідства в холодильниках, не дотримання вимог поводження з харчовими відходами.
Нагадаємо, що 18 – 21 червня надійшли екстрені повідомлення на 6 випадків (із них 1 дитина) гострих кишкових інфекцій у рівнян. Своє захворювання пов'язують з споживанням страв 12 - 13 червня та 19 червня в пабі «Бочка». Усі хворі звертались за медичною допомогою в інфекційне відділення КНП «Центральна міська лікарня», 4 осіб – госпіталізовані, із них 1 дитина. У всіх захворілих діагноз сальмонельоз.
Під час епідеміологічного розслідування причин виникнення спалаху було бактеріологічно обстежено 19 осіб, з них 6 хворих, 13 працівників паб «Бочка». На мікробіологічне дослідження відібрано 37 проб: 30 змивів з об’єктів довкілля на БГКП, на золотистий стафілокок, на патогенну, умовно - патогенну мікрофлору, 1 проба питної води на мікробіологічні показники та 6 зразків харчових продуктів (яйця сирі, крильця мариновані заморожені, крильця смажені курячі у фритюрі, соус «Тартар», картопля смажена у фритюрі).
За результатами санітарно-мікробіологічних досліджень із 30 змивів з об'єктів довкілля у пабі «Бочка», у 22 - виділені бактерії групи кишкових паличок. З рук одного з кухарів виділений Staphylococus aureus. У яйцях курячих та соусі «Тартар» виділено сальмонелу.
Читайте також: П’ятеро відвідувачів рівненського пабу «Бочка», зокрема дитина, захворіли