Стало відомо, кому належали архіви УПА, знайдені у лісах Дубенщини

1866 0

Ми у соцмережах:

Стало відомо, кому належали архіви УПА, знайдені у лісах Дубенщини

Кілька років тому в майданівських лісах, що на Дубенщині було знайдена діжка з архівами районного ОУН.

 Як повідомляє Ксеня Галицька у блозі «Знай більше», лише з часом дослідники змогли дізнатися, кому вони належали.

- Архів СБ був знайдений в 2016 році в лісовому масиві між селами Соснівка-Майдан Дубенського району. Він був захований в металеву діжку та закопаний в землі. В діжці були дерев'яні кліше для друкування листівок, пляшка з чорною фарбою, різні допоміжні речі, листівки та зошит Служби безпеки! Належав цей архів Вербському районному провіднику ОУН «Юрку» - він же «Кость, Малий, Богдан, Богданчик». А світське ім'я - Ярмолюк Степан Іванович,1922 р.н, з села Залужжя тепер Дубенського району, - розповідає місцевий дослідник Анатолій Василюк.

Відомо, що «Юрко» займав посаду районного коменданта СБ та вів цей зошит, в якому описував події того часу. Зошит датований 1948-1953 роком.

Боївка «Юрка» була останньою в Вербському районі і діяла вона ще активно в 1953 році. Даних про загибель «Юрка» в оперативних документах МГБ немає. Можливо, він перейшов з боївкою в інший район.


Також дослідник Анатолій Василюк додає, що в боївку «Юрка» входило п'ятеро підпільників: «Дуб» - Пінчук Антон з с.Білогородка, «Карпо»- Шевчук Григорій з с.Княгинин, «Надя»- Сліпачук Тетяна з с.Соснівка, «Кузеренко»-з с.Сапанівчик та «Грім»- Стремоухов Володимир з с.Білобережжя,в минулому працівник МГБ.

- Кому щось відомо про цих підпільників, то буду вдячний за інформацію, - каже пан Анатолій.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також