Стаж роботи — лише рік, але посаді це не завада. У Рокитному розгорається медичний скандал

9376 0

Ми у соцмережах:

Стаж роботи — лише рік, але посаді це не завада. У Рокитному розгорається медичний скандал

«Просування свого кандидата» — так назвали конкурс на посаду керівника первинних медичних закладів Рокитнівського району окремі його учасники. Адже, на їхню думку, на етапі відбору комісія допустила кілька грубих порушень, і проігнорувала скарги в упередженості та вибірковості в ставленні до окремих претендентів.

Мова йде про головну «фаворитку» — молодого спеціаліста Ірину Барановську. Вочевидь, саме цю дівчину, яка має стаж роботи всього рік, «протягують» на посаду гендиректора «Рокитнівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги». Медичну кар’єру вона розпочала в серпні 2018 року лікарем сімейної практики в амбулаторію с.Остки. І дивним чином через три місяці стала в. о. головного лікаря районного центру ПМСД. Попереднього ж керівника — хірурга вищої категорії Руслана Михайлишина — звільнили за кілька днів до закінчення контракту, а до участі у конкурсі не допустили.

— У нас багато лікарів, які мають відповідну кваліфікацію та можуть керувати центром. Мого чоловіка не допустили до конкурсу, звільнили без попередження — просто поставили перед фактом. Виходить, що хірург з вищою категорією просто не потрібен. І чому з численної кількості медиків обрали таку молоду претендентку? Її кваліфікація не відповідає вимогам, бо вона працює лише рік. На мене тиснуть з усіх сторін — «погрожують» прибрати з роботи, — розповіла медсестра ПМСД Олена Михайлишина.

Зважаючи на такий малий стаж, конкурсна комісія мала б навіть не допустити Ірину Барановську до участі у відборі. Однак на засіданні 10 жовтня цей факт та інші невідповідності до уваги не взяли. І це попри зауваження окремих членів комісії та інших претендентів.

Зокрема, представник комісії Микола Пахнюк наголосив, що в Ірини Барановської недійсна довідка з поліції про відсутність судимості, адже подана із запізнення на кілька днів.

— Документи мають подаватися станом на 1 жовтня. Якщо такої довідки в пакеті не було, то це неправомірно, — підкреслив пан Пахнюк.

Натомість інший претендент на посаду Людмила Богданець зауважила, що найбільшим порушенням є замалий стаж роботи.

— Головна вимога конкурсу — медичний стаж з відповідною спеціальністю мінімум три роки. А що ми бачимо? Ірина Барановська має лише рік лікарського стажу!!! Це серйозний аргумент, щоб зняти претендента з конкурсу, — підкреслила заступник головного лікаря ПМСД.

Однак конкурсна комісія таки допустила молодого фахівця до конкурсу. Попереду - ще заслуховування програм претендентів і обрання переможця. Однак чи буде він об’єктивним, якщо на старті вже є порушення. У цьому сумнівається Людмила Богданець, яка поскаржилася на грубі порушення з боку керівництва Рокитнівської районної ради на ім’я голови Рівненської ОДА Віталія Коваля. Там вказала, що «молодого спеціаліста Ірину Барановську «лобіює» та «просуває» керівництво районної ради».

У районі подейкують, що молодий спеціаліст має «дружні стосунки» з головою району Анатолієм Кінчуром. Ще в серпні цього року колектив центру ПМСД подав колективну скаргу до Рокитнівського відділу поліції та Сарненської місцевої прокуратури про неправомірність такого призначення. Оскільки скарга належно не розглядалася, Людмила Богданець поскаржилася до районного суду.

Суд ухвалою від 29 серпня зобов’язав правоохоронців внести відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування «за фактом зловживання владою або службовим становищем» головою Рокитнівської районої ради.

Парадокс у тому, що в. о. голови Рокитнівської РДА Олексій Берташ, який є секретарем конкурсної комісії, на скаргу колективу ПМСД про неправомірне призначення Ірини Барановської офіційно підтвердив наявність порушень.

«Кваліфікаційні вимоги на посаду гендиректора ПМСД передбачають наявність стажу за основним місцем роботи не менше трьох років», — вказано у відповіді.

Тоді чому ж на цей факт не зважає керівництво районної ради, коли «протягує» молодого фахівця на серйозну медичну посаду?

І це не перше скандальне кадрове рішення районної ради. Й досі не вщух скандал, що виник на початку року, навколо посади директор гімназії Рокитного. Ще в лютому переможцем конкурсна комісія обрала Василя Бунька, який нині працює головним спеціалістом відділу освіти райдержадміністрації. Однак на цій посаді він так і не затверджений.

— На сесії, куди мене не запросили, більшість депутатів утрималися від голосування. Голова конкурсної комісії сказала, що мало місце упереджене ставлення. Але як так може бути, мою ж перемогу визнали навіть інші претенденти. Схожий скандал розгорається і в медичній галузі, де уже мають місце порушення на конкурсі керівника ПМСД, — розповів Василь Бунько.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також