Стела, за яку соромно: інсталяції біля органного залу потрібен ремонт і господар

933 0

Ми у соцмережах:

Стела, за яку соромно: інсталяції біля органного залу потрібен ремонт і господар

Обличчя важко розрізнити, а стилізовані мішки внизу вже поцвіли, — такий занедбаний вигляд має відома рівнянам інсталяція пам’яті Героїв Небесної Сотні, яка має нагадувати про учасників Майдану. Вона з’явилася на стіні будинку біля мосту ще в 2014 році за ескізами Юрія Журавля. Нині ж екскурсоводам навіть незручно підводити до неї туристів, бо соромно показувати, в якому вона стані. А все тому, що офіційного власника у цього арт-об’єкта досі немає. За весь цей час міська влада так і не спромоглася узяти його на баланс. А якщо потрібен був міні-ремонт, то витрати брали на себе небайдужі рівняни.

Зрештою, цього року урвався терпець родичам загиблих майданівців, які звернулися до чиновників з проханням виправити ситуацію. А мешканців будинку непокоїть ще й пліснява, яка могла з’явитися на стіні після того, як на ній облаштували стелу.

Галина Данильчук, краєзнавиця:

— Нещодавно я провела екскурсію для сімейної пари, яка подорожує західними містами України, нашою вулицею Гоголя. Люблю це місце, там є що показати і розказати. Підходимо вже до органного залу, поряд з яким знаходиться інсталяція Героїв Небесної Сотні. І тут мені стає соромно, бо око помічає почорнілі від впливу погоди мішки, напівстертий малюнок, ще й залишений кимсь негарний «руснявий» напис… Так ми тихенько повернули і пішли собі далі. Все-таки, якщо робити пам’ятні речі, то треба за ними доглядати, підтримувати їх у належному стані, поновлювати. Тим більше, інсталяції мають коротший термін служби, ніж пам’ятники, наприклад. В будь-якому разі, в такому стані стелу залишати не можна, це просто неповага.

Віктор Шакирзян, секретар міської ради, запевняє, що з проблемою розберуться:

— Ми зможемо виділити для цього кошти, утеплити ту стіну, привести до ладу саму стелу Небесної Сотні. Є вже панно, яке розробила художня школа. Були декілька варіантів, ми порадилися і зупинилися саме на цьому. Панно вже не буде впритул до стіни, там буде повітря, тож не буде цвілі. Робота над стелою розпочнеться, коли погодять проєкт з автором малюнку Юрієм Журавлем. Після цього ми візьмемо на баланс цю інсталяцію. Скоріше за все, цим займеться управління культури. Кожен рівнянин зможе тоді відчути ту атмосферу, згадати ті дні, коли це все почалося.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також