«Стохід» з Рівненщини збив ворожий літак біля Авдіївки (ВІДЕО)

5687 0

Ми у соцмережах:

«Стохід» з Рівненщини збив ворожий літак біля Авдіївки (ВІДЕО)

Прикордонник, який раніше служив у Рівному, приземлив ворожу «СУшку» зі «Стігнера»

Виконуюче бойове завдання в районі Авдіївки, прикордонник на псевдо «Стохід» збив ворожий літак.

Більше про знищену «СУшку» дивіться у відео Державної прикордонної служби України.

Прикордонник «Стохід» повномасштабне збройне вторгнення рф зустрів у Рівному, військовослужбовець проходив службу у відділі прикордонної служби, що забезпечував здійснення прикордонного контролю у місцевому аеропорту. З початком збройної агресії від повсякденної служби підрозділ перейшов до оборони аеропорту.

Перед виконанням бойових завдань усі військовослужбовці проходять необхідну підготовку, у тому числі вивчають нові види озброєння, адже Держприкордонслужба України переозброюється за стандартами НАТО.

Вже влітку 2022 року прикордонник опанував нову для себе спеціалізацію ­– стрільця-зенітника. У ході навчань чоловік вивчив роботу на «натівському» переносному зенітно-ракетному комплексі «Стінгер».
«Цікаво було, але в реальності воно трошки не так, - пригадав підготовку «Стохід», й виходячи з отриманого бойового досвіду додав, - це добре, якщо є 5-7 секунд, щоб встигнути зробити накол, зловити ціль та здійснити пуск».

«Коли заїхали в Авдіївку нас розподілили до військовослужбовців ЗСУ, за що хочу їм подякувати, адже хлопці розповіли про ситуацію, підказували, як усе правильно робить, корегували на місцевості. Оскільки досвід у них вже був, хлопці міцні, на їх рахунку багато тих російських залізяк», - розповів прикордонник.

«Стохід» розповідає, що в районі Авдіївки бойові дії не вщухають, ворожа авіація постійно намагається завдати повітряного удару по місту, при цьому від російських авіабомб гинуть й мирні мешканці міста.

«Протягом тижня виходили на позиції, вивчали місцевість, щоб зорієнтуватися по відстанях, де наші позиції, а де противник. Літаки часто заходили, тільки коли була погана погода вони не літали», – згадує початок бойової роботи військовий.

Боєць, через брак бойового досвіду, свою першу повітряну ціль упустив. Не встиг вчасно зреагувати, надто швидко все відбувалось. «Перший літак був, як подарунок, але оскільки досвіду в мене не було я його проморгав. Перша пара ворожих літаків пішла, вони піднялись здійснили постріли, повернулись "пузом" й улетіли один та другий», – зізнається прикордонник.

Проте наші оборонці швидко вчаться й вже за другої слушної нагоди «Стохід» збив російський бойовий літак. «А другу пару ми вже зловили, перший літак я пропустив, а працював по другому. Тобто перший літак зʼявився, вони у парі працюють то зрозуміло, що буде й інший. Зробив накол, а коли з долини зʼявився другий літак зловив його в приціл та здійснив постріл – ракета пішла. Літак віддалявся й ракета навздогін йому йшла», - пояснив військовослужбовець.

Позитивно відзивається прикордонник й щодо озброєння, яким вдалося збити ворожий літак-штурмовик. «Стінгери» хороший апарат, тобто спрацьовують автоматично. В теорії нас вчать, що натискаєш на кнопку 2-3 секунди поки відбудеться вихід ракети. У нас же спрацювала миттєво – нажав, одразу постріл», – зазначив «Стохід».

А ось повідомлення про знищення ворожого бойового літака отримав буденно.

«Ми сіли в автомобіль, бо знімались з позицій. Темно вже було й командир каже: «Я тебе вітаю, літак упав». Все. Я подякував колезі, який був зі мною на позиції й корегував мене. Приємно, звичайно приємно, що на одну залізяку менше, яка наших хлопців обстрілювала», – сказав воїн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також