Сторічний Будинок культури в Квасилові: продати чи ремонтувати

823 0

Ми у соцмережах:

Сторічний Будинок культури в Квасилові: продати чи ремонтувати

Рівненська влада вирішує, що робити з Будинком культури в селищі Квасилів, яке нещодавно приєдналося до обласного центру. Одразу після виборів директором туди було призначено співака Миколу Бобрика, який балотувався до міської ради від партії «Рівне Разом». Після призначення той відзвітував, що діти займаються у незадовільних умовах. Тому було вирішено оцінити стан будівлі. Дослідження показало, що легше у селищі побудувати новий Будинок культури, ніж реконструювати старий.

Ольга Сенчурова, архітекторка:

Будинку культури в Квасилові уже понад 100 років. Адже він був побудований у 1905 році. Він уже не придатний до експлуатації, а капітальна реконструкція коштуватиме приблизно 15 мільйонів гривень. Однак може виявитися, що буде потрібно зробити багато додаткових робіт. Через це вартість реконструкції може зрости. А будівництво нового обійдеться у 18 мільйонів гривень.

Розглядалося кілька варіантів місць, де він може бути збудований, оптимальна локація — поряд з дитячим майданчиком «Веселка», в районі багатоповерхових будинків. Оскільки там уже є публічний простір, то можна буде проводити масові заходи. Ми навіть пішли трохи далі у своїх розрахунках. Адже зараз бібліотека й музична школа знаходяться теж поряд із залізничною станцією, в будівлі селищної ради, яка для цього не призначена. За таких умов можна побудувати цілий Мистецький простір, який об’єднає Будинок культури, бібліотеку та музичну школу. Вартість будівництва двоповерхового приміщення становитиме 23 мільйони гривень, а триповерхового — 25 мільйонів 305 тисяч гривень.

Микола Бобрик, директор Будинку культури:

Зараз в Будинку культури в Квасилові займається більше 200 дітей. Власними зусиллями робимо усе, щоб це приміщення не впало й не зруйнувалося. Його ремонт уже недоцільний. Навіть якщо розвалити все і на його місці побудувати новий Будинок культури, то він теж довго там не витримає. Коли два завантажених поїзди їдуть по коліях, що поряд, то весь Будинок культури труситься.

Віктор Шакирзян, секретар міської ради:

Треба зводити нову будівлю. Адже якщо почати реконструкцію старої, то вартість зросте у кілька разів. Деколи краще робити нове й сучасне.

Наразі депутати вирішують, який варіант із будівництвом Будинку культури обрати. Адже все впирається в суму коштів, які реально віднайти у міському бюджеті. Старе ж приміщення Будинку культури пропонують продати з аукціону під комерцію.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також