Страшна Марія у Рівному

7780 0

Ми у соцмережах:

Страшна Марія у Рівному

В середині дев’яностих влада Рівного знищила два квартали історичної забудови у центрі міста, де колись вирувало життя. Дарма нечисленні ще тоді «активісти» закликали не руйнувати унікальні столітні будинки, а реконструювати їх, як це роблять у Європі. Справу було зроблено – на місці двох давніх вулиць постали підземний торговий центр, дві багатоповерхівки сумнівної архітектурної привабливості і таких самих сумнівних достоїнств монумент «засновниці Рівного» Марії Несвицькій. Після того, як монумент і територію навколо обклали полірованим гранітом, «композиція» остаточно стала виглядати як надгробок на цвинтарі. І квартал, де за первинним задумом мало би вирувати життя, прогулюватися люди, працювати магазини, бари та ресторани, стоїть порожній. А на протилежній стороні вулиці шумить базар із тисячами покупців. Аби хоч як врятувати ситуацію і привернути людей на ліву сторону центральної вулиці міста, Оксана Бішко, якій належить одне з приміщень біля згаданого пам’ятника Марії Несвицькій, пропонує цей монумент перебудувати, аби він не відлякував покупців від її магазинів.

Микола НЕСЕНЮК.

Андрій Шевчук, начальник відділу генплану міського управління архітектури і містобудування:

Будівля знаходиться праворуч від пам’ятника. Її власники проінформували місто, що хочуть її реконструювати, щоб змінити зовнішній вигляд приміщення. Також вони переконують, що хочуть забезпечити безбар’єрність території позаду пам’ятника Марії Несвицькій. Тобто щоб там могли без перешкод ходити мами з візками та люди, які пересуваються на візках. Бо наразі там є лише сходи, які не забезпечують доступність для усіх категорій населення. Власники нерухомості вважають, що це призведе до збільшення кількості клієнтів.

Справді, склалася така ситуація, коли комерційні приміщення, які знаходяться на першому поверсі неподалік пам’ятника Марії Несвіцькій, не приваблюють велику кількість покупців. Тому там дуже часто змінюються орендарі. Але експерти розходяться у думках, чому так відбувається.

Пропозицію підприємців ми розглядали на архітектурно-містобудівній раді. Майбутній зовнішній вигляд приміщення особливих запитань у архітекторів не викликав. Однак фахівці дискутували над питанням благоустрою території. Нам було представлено бачення зменшення розміру клумб, на яких будуть облаштовані пандуси. Але таку пропозицію ми відкинули. Від міста була подана рекомендація робити благоустрій, не розбираючи ті клумби, які там наразі є. Ми рекомендуємо не зачіпати клумб, а облаштувати пандуси в найнижчих точках перепадів висотності паралельно до будівлі. Архітектурно-містобудівна рада впевнена, що там можна облаштувати зручний прохід позаду пам’ятника, не втручаючись в існуючі клумби та гідроізоляцію, яка там є.

 

Сергій Шабалін, власник галереї, що поряд:

— Композицію та територію біля пам’ятника погоджував ще покійний міський голова Рівного Віктор Чайка в 2006 році. Він завжди робив усе для міста та людей. Тому там все виконано у довговічному граніті. Особисто я проти того, щоб хтось втручався у газон біля пам’ятника, бо зелених зон в цій частині Рівного не так уже й багато.

Щодо пандусів, то біля пам’ятника з обох сторін давно облаштовано місце саме для заїзду дитячих та інвалідних візків. На мою думку, якщо втручатися в існуючий газон, то треба пам’ятати, що знизу починається підземний перехід. Будівельні роботи можуть негативно вплинути на гідроізоляцію, дренажні труби та гранітний ансамбль в цілому. Тому всі ці фактори треба врахувати.

 

Записав Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також