Страшні сни

1641 0

Ми у соцмережах:

Страшні сни

У кожного з нас час від часу трапляються неприємні сни. І весь наступний день мимоволі згадуєш нічне жахіття й думаєш: і чому воно мені наснилося? Звідки ж виринають і про що намагаються попередити нас сни?

Загалом людина бачить сни в середньому 20% часу, відведеного на сон, а це приблизно 100 хвилин протягом ночі. Зазвичай менш ніж через десять хвилин після пробудження забуваємо 95% снів. Найдовше зберігаються в пам’яті емоційні, особливо страшні. Мозок трансформує у них трагічні, сумні, вражаючі події життя. Після кошмару ми можемо почуватися спустошеними, наляканими, але ненадовго: настає усвідомлення, що це був лише сон і найстрашніше позаду.

Причина страшного сну може бути набагато простішою, ніж нам здається. Доволі часто нічні жахи є відображенням певних проблем зі здоров’ям. Людям, які потерпають від хвороб органів дихання (астми, бронхіту, затримки дихання уві сні (апное) тощо), часто сниться, що вони задихаються, щось їх душить. Камінь на грудях — це типовий сон осіб із кардіосудинними проблемами. Людину з діабетом може переслідувати сон про те, що вона біжить, падає, травмує ноги. Це судини, що спазмують, передають сигнал у мозок.

Неприємні сни можуть «запускати» й певні лікарські препарати. Попередження про це є в інструкції до багатьох антидепресантів, транквілізаторів, деяких антибіотиків тощо. Найчастіше побічне явище розвивається у людей, які вживають певні ліки тривалий час або у великих дозах. Негативного ефекту можна позбутися, проконсультувавшись із лікарем, який відкоригує дозу препарату чи замінить його іншим.

Іноді, щоб збагнути причину жаху, досить згадати, що ви їли на вечерю. Так, гостра їжа, міцне спиртне, спеції у стравах підсилюють метаболізм, збуджують травлення. А спиртне перенапружує печінку й нирки, які замість того щоб відпочивати, змушені нейтралізувати етанол. Унаслідок цього внутрішні органи «засипають» головний мозок сигналами. Ось він і відповідає жахом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також