Студентами можуть стати усі... Але чи вистачить грошей?

4275 0

Ми у соцмережах:

Студентами можуть стати усі... Але чи вистачить грошей?

Цьогоріч школи Рівненщини випустили з одинадцятих класів 11 516 випускників, що на 300 менше, ніж торік. Тепер студентських лав місцевих інститутів та університетів якраз стільки, щоб вмістити усіх випускників шкіл. Звісно, за умови, що юні рівняни захочуть навчатися тільки на території області… Що ж дало проведення незалежного тестування і як змінилося державне замовлення на спеціалістів у різних галузях і скільки коштує навчання в університетах області?

Хто не згоден — може скаржитися Опитування батьків абітурієнтів, які торік вступали до вищих навчальних закладів, показало недостатню поінформованість про те, що їхні діти могли подавати документи і бути зараховані до більш престижних закладів. Що вважається перевагою проведення незалежного оцінювання знань учнів, яке водночас звело до мінімуму суб’єктивний фактор — неможливість одержання викладачами хабарів за вступ. — Я раджу батькам вступників не слухати тих, хто розповідає, ніби державні місця наперед розподілені, — каже заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олег Торкунов. — Усі університети хочуть мати розумних студентів, які створюють імідж закладу і піднімають його рейтинги. Він також повідомив номери «телефонів довіри» в обласному управлінні освіти, на які можна телефонувати, якщо виникають непорозуміння чи нарікання на порядок проведення вступної кампанії-2009: 22-59-33, 22-34-96. Розбиратися зі скаргами буде штаб у складі представників СБУ, міліції, управління юстиції, облдержадміністрації та навчальних закладів.

Стипендії «найрозумнішим» Полювати університетам на «розумників» є причини. Адже щороку кількість учнів у нашій області зменшується на 4,5 тисячі, зменшується і кількість дітей, які йдуть до першого класу, а також дітей, які випускаються із школи. Обласне управління освіти прогнозує збільшення кількості школярів років через три, але несуттєве. Тож університетам доведеться буквально «ловити за руки» абітурієнтів з більш-менш високими балами або зменшувати набір, що автоматично спричинить скорочення їхнього штату і урізання зарплатні професорам. Торік у нашій області було понад 50 випускників, які стали переможцями всеукраїнських предметних олімпіад та захисту робіт Малої академії наук, і тільки близько десяти з них вступили на навчання у рівненські заклади, решта поїхала вчитися за межі області. За це начальник облуправління освіти Іван Вєтров навіть зробив зауваження рівненським ректорам: мовляв, не перехопили, не зацікавили тутешніх «розумників» вчитися у нас. У той же час до Рівного приїздили представники «чужих» університетів і роздавали запрошення дітям, яких хотіли бачити своїми студентами. Тож відтепер з «відтоком» юних мізків будуть боротися грошима — місцеві переможці всеукраїнських олімпіад з вересня і впродовж року одержуватимуть стипендію голови облдержадміністрації: студенти закладів 3-4 рівнів акредитації — 795 гривень на місяць (1,5 звичайної стипендії), 1-2 рівнів — 600 гривень, учні шкіл — по 400 гривень на місяць.

Менше абітурієнтів — менше й держзамовлення Цьогоріч у тестуванні взяла участь 13 701 дитина (торік було 14 217). Уперше у тестуванні могли взяти участь засуджені Дубенської колонії для неповнолітніх та діти з вадами слуху (із сурдоперекладачем). Апеляційних скарг на процедуру проведення тестування у нашій області не було. На вибір пропонували від 2 до 5 предметів, максимальна кількість балів по кожному — 200. Одинадцять учнів зі шкіл нашої області одержали «максимум», 5 — з української мови та літератури, 1 — з фізики, 2 — з біології, 3 — з історії. Але для вступу достатньо мати з профільних предметів хоча б не менше 124 балів. До того ж приймальні комісії зобов’язані перевіряти достовірність наданих сертифікатів та вказану в них кількість балів. Абітурієнти з більшою кількістю балів займуть оплачені державою місця, решту заповнять контрактники. Зважаючи на щорічне зменшення кількості абітурієнтів, державне замовлення на 2009 рік зменшилося. Загальне зменшення обсягів прийому до вищих навчальних закладів України за рівнем молодшого спеціаліста за державним замовленням становить 87,5% до рівня 2008 року, за рівнем бакалавра — 88,7%, спеціаліста — 90,3%, магістра — 90,1%. Кабмін підтримав ініціативу міністра освіти Івана Вакарчука щодо збереження держзамовлення за деякими спеціальностями, на які раніше планували його скасувати взагалі, зокрема, «туризм», «готельно-ресторанна справа», «реклама та зв’язки з громадськістю», «діловодство», «декоративно-прикладне мистецтво» та деякі інші. І хоча вступна кампанія офіційно стартувала 29 червня, обсягів держзамовлення, які доводяться по спеціальностях до кожного навчального закладу окремо, на цей день ще не було, їх очікують.

Хочеш за кордон — здавай додаткові тести Мережа вищих навчальних закладів області складається із 34 закладів, з них 5 — вищі навчальні заклади 3-4 рівнів акредитації, 9 відокремлених структурних підрозділів ВНЗ 3-4 рівнів, 20 ВНЗ 1-2 рівнів акредитації. Аспірантуру мають п’ять закладів, докторантуру — два. Уже викладають у рівненських університетах 77 докторів та 886 кандидатів наук. Ліцензію на право навчання іноземних громадян мають тільки НУВГП та Острозька академія. До речі, якщо українські абітурієнти хочуть вчитися за кордоном, наші сертифікати у них не візьмуть, доведеться проходити тестування на правах іноземців. Щороку департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції Міносвіти доводить обласним управлінням квоти на навчання за держзамовленням в університетах Росії та Грузії, з якими підписані відповідні міждержавні угоди. За словами головного спеціаліста відділу професійно-технічної і вищої освіти обласного управління освіти Майї Андрєєвої, за цими квотами у минулі роки вступили на навчання й кілька випускників рівненських шкіл, але точної цифри управління не знає, такої статистики не веде.

Який конкурс? Якщо порівняти кількість місць у навчальних закладах та кількість випускників, неважко передбачити, що в середньому високого конкурсу цього року очікувати не доводиться. Утім, усе залежить від престижу закладу та кожної окремої спеціальності. Найбільшим попитом серед абітурієнтів користуються спеціальності «правознавство», «міжнародні відносини», «документознавство та інформаційна діяльність», «економічна кібернетика» в Острозькій академії. Торік тут були найвищі конкурси, та й державне замовлення становило 75%. До речі, у Рівненському державному аграрному коледжі на цю ж спеціальність торік був конкурс 14,7 на місце. Високі конкурси були й у НУВГП — від 18,3 осіб на місце на «фінанси і кредит» до 4,6 осіб на «автоматизацію та комп’ютерно-ігрові технології». Популярними стали також будівельні та автомобільні спеціальності. Упродовж років не втрачає актуальності спеціальність бухгалтера, — у різних закладах бажаючих одержати саме цю спеціальність було по 3,4-1,8 особи на місце.

Про ціни І, нарешті, про вартість навчання для тих, кого не зарахують за державним замовленням і хто має можливість компенсувати цю прикрість грошима (йдеться про денну форму навчання). Як повідомила заступник ректора Острозької академії з фінансових питань Антоніна Мавченко, у порівнянні з минулорічною подорожчала вартість навчання за спеціальностями «правознавство» (до 14 400 гривень за рік навчання), «міжнародні відносини» (10 500 гривень) та «іноземна філологія» (8 900 гривень), за інші беруть плату на рівні минулого року. Найменше коштує навчання за гуманітарними спеціальностями (історія, культурологія, релігієзнавство тощо) — 6 700 гривень за рік. Найдорожчою спеціальністю в Національному університеті водного господарства нині є архітектура, ввесь період навчання тут коштує понад 61 000 гривень, від 11 394 гривень за перший рік навчання до 16 310 гривень — за 4-й, плюс 6 796 гривень за 5-й курс (рівень спеціаліста або магістра). Найдешевші спеціальності — гідроенергетика та гідротехніка — 29 948 гривень за ввесь курс, від 6 200 до 8 880 від 1-го до 4-го курсів навчання. Державне замовлення торік тут становило 52,7%. Дещо дешевше обійдеться вивчитися в Рівненському гуманітарному університеті на книгознавця, бібліотекознавця та бібліографа — 6 тисяч гривень на рік без зміни вартості за кожен курс. Найдорожчі спеціальності у цьому закладі — іноземна філологія, менеджмент та економічна кібернетика — 9 тисяч гривень за рік навчання. Рівненський інститут сло­в’я­но­знавства та Міжнародний економіко-гуманітарний університет РЕГІ ім. Академіка Дем’янчука є приватними закладами і державного замовлення тут немає. У першому з них вартість навчання у порівнянні з 2008 роком зросла на всі спеціальності і становить від 6 100 гривень за рік навчання на «образотворче мистецтво» до 7 500 гривень на «товарознавство та експертизу у митній справі». Стільки ж доведеться платити за оволодіння спеціальностями «міжнародна інформація» та «країнознавство». У МЕГУ найдешевше вивчитися на вчителя початкових класів зі спеціальностями — 4 500 гривень за рік, найдорожче коштує навчання на юридичному факультеті — 10 000 на рік.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також