Студенти МЕГУ — переможці ІТ-олімпіади

438 0

Ми у соцмережах:

Переможці міжнародного ІТ-конкурсу студенти МЕГУ Ярослава Мотринець і Данило Орловський з науковим керівником Валентиною Юскович-Жуковською.

Їхні наукові проекти допоможуть бізнесу

Два призові місця здобули студенти факультету кібернетики рівненського Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. Академіка Степана Дем'янчука на міжнародній ІТ-олімпіаді «Universe-2024». Студент четвертого курсу Данило Орловський написав програму, яка допоможе компаніям економити в місяць тисячі доларів — його науковий проєкт зайняв третє місце. А проєкт другокурсниці Ярослави Мотринець переміг у конкурсі «Веб-дизайн маркетингових матеріалів для реклами нового бізнесу». Її науковий ІТ-проєкт отримав високу оцінку міжнародного жюрі та зайняв найвище, перше місце.

Данило Орловський, студент IV курсу:

— Основна суть мого проєкту полягає в тому, що програма використовує поєднання штучного інтелекту та спеціальної архітектури, щоб отримувати звіт від серверу щодо стану його безпеки. У великих компаніях сервером користуються десятки працівників. Я зробив так, щоб програма аналізувала усі проблеми, які виникають на сервері. Потрібно розуміти, що для виявлення вразливостей на сервері спеціаліст має проаналізувати сотні тисяч пакетів з інформацією. Моя програма за допомогою штучного інтелекту аналізує усю інформацію на сервері та створює звіт про вразливості. Якби аналіз серверу робив спеціаліст, то він витратив би на це багато робочих годин свого часу. З моєю системою один аналіз сервера займає кілька хвилин. Це доволі серйозна економія коштів для великих компаній. Уявіть, що йдеться про роботу великої компанії, яка використовує близько десяти серверів, то на аналіз одного серверу спеціаліст витрачав би не менше години. Моя програма може аналізувати хоч десять таких серверів за раз. Для того, щоб утримувати технічного працівника, який може зробити такий звіт, компанія витрачає до 3 тисяч доларів на місяць. Є ще варіант, коли компанія наймає спеціаліста, роботу якого оплачує погодинно. Якщо ми говоримо про фірму середнього розміру, то завдяки моїй програмі вони зможуть економити кілька десятків тисяч доларів на рік. Коли я писав свій проєкт, то спочатку експертне журі скептично поставилося до поєднання в аналізі штучного інтелекту. Мовляв штучний інтелект є неточним, що може привести до помилок у звіті. Однак я їх переконав, що це не зовсім так. Бо я підключав до своєї системи міжнародні бази даних, які є досить точними.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також