Створено нову альтернативу натуральній шкірі: з морепродуктів і кавової гущі

721 0

Ми у соцмережах:

Створено нову альтернативу натуральній шкірі: з морепродуктів і кавової гущі

Дизайнерка пропонує використовувати нову тканину не тільки для одягу, але й, наприклад, в оздобленні інтер'єру або як упаковку для подарунка.

 

 В'єтнамська дизайнерка Уен Тран розробила нову альтернативу тваринній шкірі - екологічну тканину з відходів від виробництва морепродуктів і кавової гущі. Про проект повідомляє Dezeen.

 Тран дала новому матеріалу в'єтнамську назву Tоmtex, де tôm перекладається як "креветка" - відсилання до сировини тканини.

 За словами дизайнерки, пропонуючи світу новинку, вона хотіла вирішити два завдання - створити альтернативу одягу з натуральної шкіри, виробництво якої забруднює планету, і знайти застосування відходам від виробництва морепродуктів.

 Як повідомляється, зараз Тран живе в Нью-Йорку, але продовжує співпрацювати з В'єтнамом: в однієї місцевої компанії вона закуповує панцири крабів, креветок і омарів, а також луску. З цієї біомаси Тран витягує хітин - жорсткий і одночасно гнучкий у використанні матеріал.

 Для надання кольору Тран використовує натуральні барвники на зразок кавової гущі.

 "Завдяки пресуванню на матеріалі можна зробити відбиток будь-якого візерунка - абстрактного або під шкіру тварини", - розповідає дизайнерка.

 Головними особливостями матеріалу Тран називає не тільки його екологічність, але і міцність. Тканина водонепроникна, а для більшої надійності її можна покрити воском. Крім того, Tоmtex біорозкладається. Тран каже, якщо матеріал опиниться на звалищі, то термін його розкладання становитиме лише кілька місяців - матеріал швидко перетвориться на добриво для рослин.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також