Створено шоколад, що виграє всіма барвами веселки

779 0

Ми у соцмережах:

Створено шоколад, що виграє всіма барвами веселки

У Швейцарії створили шоколад, який переливається всіма кольорами веселки і не потребує жодних нових добавок.

 

Про це йдеться в прес-релізі Швейцарської вищої технічної школи в Цюріху (ETH Zurich).

Потрібні відтінки виникають через особливості мікроскопічної структури матеріалу, яка створює ефект іризації (оптичний ефект). Таке «структурне» забарвлення визначається не наявністю пігментів, які поглинають світло одних довжин хвиль і відбивають інші, а заломленням і інтерференцією променів поверхнею предмета.
Воно часто зустрічається в природі й надає кольору, наприклад, пір'ю птахів, панцирам жуків або внутрішній поверхні раковин.

Розробники розповідають, що спочатку вони спробували досягти потрібного ефекту за рахунок покриття шоколаду тонким шаром з нетоксичних матеріалів - золота або оксиду титану. Однак у підсумку цей спосіб було визнано занадто складним, дорогим і економічно недоцільним, тому вчені застосували структурне фарбування.

Варіюючи деякі етапи приготування шоколаду, розробники змогли добитися потрібного ефекту за рахунок нанесення на поверхню мікроскопічного малюнка, що особливим чином відбиває і заломлює світло. Це й надало шоколаду райдужних відтінків, що переливаються, - без будь-яких добавок, змін смаку і текстури продукту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також