Субсидії даватимуть і безробітним, але не всім

5091 4

Ми у соцмережах:

Субсидії даватимуть і безробітним, але не всім

У жовтні Кабмін переглянув вимоги щодо безробітних, пом’якшивши умови для мешканців сіл, селищ та райцентрів. Вони тепер можуть претендувати на отримання субсидій без сплати єдиного соціального внеску. Але вирішуватиме, давати субсидію родині чи ні, комісія з питань призначення житлових субсидій.

Нагадаємо, що родинам, де є безробітні працездатного віку, навесні було відмовлено в субсидіях. Єдиним способом отримати допомогу держави на оплату комунальних послуг могла стати сплата єдиного соціального внеску: спершу за три місяці попереднього півріччя (а це понад 800 грн на місяць), а потім – щомісяця.

Окрім того, офіційно безробітним нараховували б також дохід, розміром у три прожиткові мінімуми, тобто 5286 гривень. Як зазначали у Мінсоцполітики, такі правила мали б стимулювати українців виходити із тіньового ринку праці. Втім, це дозволило б зекономити суттєво на субсидіях і державному бюджету.

У жовтні Кабмін переглянув вимоги щодо безробітних, пом’якшивши умови для мешканців сіл, селищ та райцентрів. Вони тепер можуть претендувати на отримання субсидій без сплати ЄСВ, але вирішуватиме, давати субсидію родині чи ні, комісія з питань призначення житлових субсидій.

За словами заступниці управління соціальних виплат та пільг обласного департаменту соцзахисту Рози Слободенюк, комісія, розглядаючи клопотання домогосподарства, де є безробітний, враховуватиме, зокрема, і матеріальний стан родини. Але на кожного безробітного так і нараховуватимуть дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів.

Щодо безробітних містян, то отримати субсидію без сплати ЄСВ зможуть ті, хто перебуває на обліку в центрі зайнятості. На загальних умовах також нараховуватимуть субсидії родинам, чиї члени працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, якщо це буде підтверджено документально.

Комісія з питань призначення житлових субсидій також може надати субсидію родині, де є безробітні, які перебувають у складних життєвих обставинах через хворобу, або якщо у родині є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК). 

На цей опалювальний сезон при розрахунку житлової субсидії не враховуватимуть до сукупного доходу сплачені аліменти та спеціальну бюджетну дотацію за вирощування молодняка великої рогатої худоби. Субсидію на загальних умовах зможуть отримати і ті, хто має заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця.

Право на допомогу від держави матимуть родини, опалювана площа житла яких не перевищує 120 кв. м для квартири та 200 кв. м для індивідуального будинку. На понаднормову площу, але не більш ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Є зміни і у сплаті обов’язкового платежу. Якщо вартість фактично спожитої послуги буде менша від обсягу обов’язкового платежу, то родина має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги.

Якщо родина на початку жовтня уже подала документи на отримання субсидії, то звертатися повторно з документами не потрібно. Проте у разі потреби орган соціального захисту населення може затребувати від родини додаткових даних. Коли зросте вартість комунальних послуг, зокрема, на газ та теплопостачання, розмір субсидій родинам, які їх отримуватимуть, перерахують автоматично.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також