Субсидії та «дитячі» на Рівненщині: із затримкою, але виплатили

2041 0

Ми у соцмережах:

Субсидії та «дитячі» на Рівненщині: із затримкою, але виплатили

Мешканці Рівного кілька днів телефонували соціальним службам, не отримавши у першій декаді травня призначених їм державних допомог. Адже для декого ці виплати — критичні й інших засобів до існування вони не мають. Зокрема, одинокі матері маленьких дітей та малозабезпечені. Декому чиновники навіть пообіцяли допомогти продуктовими пакетами від волонтерів. Така ж ситуація склалася і по всій області. Вирішити її вдалося лише минулого тижня, коли нарешті надійшов транш з держбюджету. Чиновники кажуть, що борги уже виплачено, але не приховують, що таке може траплятися й надалі — адже у воєнний час першочергово фінансуватимуть оборонні потреби, а все решта — потім.

Сергій Черній, директор міського департаменту соціальної політики:

— З минулого четверга уже розпочали виплати для малозабезпечених громадян, одиноких матерів та «дитячі», а згодом — пільги, субсидії. Зазвичай ці виплати люди отримували щомісяця орієнтовно до 9-го числа, але сталася затримка у казначействі. Наразі заборгованості уже немає, гроші на рахунки надходять. В екстрених випадках ми намагалися допомогти продовольчими пакетами, якимось іншим чином. Зараз багато допомагають волонтери, багато є благодійних фондів, які надсилають допомогу продуктовими пакетами. Тобто ми всіх залучаємо, щоб допомогти людям, в яких справді кризова ситуація.

Тетяна Горбатюк, керівниця відділу забезпечення призначення та виплати житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг:

— З міркувань безпеки намагаємося працювати в максимально автоматичному режимі, щоб людям не доводилося зайвий раз приходити з купою паперів. Але роботи додалося, адже все вимагає ретельної перевірки і подання запитів — превентивна верифікація, чи змінився склад зареєстрованих осіб або майновий стан, чи є заборгованість за комунальні послуги та чимало іншого. Люди часом забувають інформувати про те, що в них змінилися обставини: наприклад, хтось втратив роботу і став на біржу праці, хтось вимушено залишив країну або ще щось… Всі ці фактори впливають на первинне призначення або перепризначення соціальної допомоги, і все це потрібно перевірити. В середньому на літній період одне домогосподарство отримує 250–300 гривень субсидії на комунальні послуги. А може отримати й більшу суму, якщо в родині є троє і більше маленьких дітей, а мама отримує лише «дитячі» та іншого прибутку немає. Тобто все залежить від конкретної ситуації і конкретного виду допомоги.

Затримка з виплатою коштів була, але варто пам’ятати, що ми живемо у воєнний час і такі затримки можливі й в майбутньому. Але державні допомоги в жодному разі ніхто не скасовував, все буде виплачено.

Віталій Коваль, голова обласної військової адміністрації:

— На Рівненщині продовжується виплата соціальних допомог. З початку року уже переказали 1 млрд 226 млн гривень. Зокрема, державна допомога надійшла: сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, тимчасова державна допомога дітям та допомога по догляду за інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу. У минулу п‘ятницю, наприклад, на рахунки отримувачів допомог переказали черговий транш в розмірі 61,8 млн. грн. Наступні виплати здійснюватимуться в міру надходження коштів з державного бюджету.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також