Субсидія: нові правила ще не відомі

1769 0

Ми у соцмережах:

Субсидія: нові правила ще не відомі

У Рівному близько 53 тисяч родин отримують субсидію на оплату комунальних послуг. До кінця квітня ще діє субсидія, яку органи соцзахисту нарахували восени. Проте у травні має відбутися загальний перерахунок, над правилами якого у Міністерстві соціальної політики ще роздумують. Зокрема, невідомо, як вплине на розмір субсидії мінімальна заробітна плата, яка з січня зросла удвічі.

Комунальні Нагадаємо, що особливе значення розмір «мінімалки» має для безробітних. Під час нарахування субсидії тим, хто офіційно ніде не працевлаштований, досі нараховували дохід, що дорівнював двом мінімальним заробітним платам. Якщо торік сума становила менше 3000 тис. грн., то тепер «дохід» безробітного — 6400 грн. Міністр соціальної політики Андрій Рева на зустрічі з регіональними ЗМІ два тижні тому запевнив, що формула, за якою нараховують субсидію, не відбере у родин державну допомогу. Втім, в областях про плани міністерства досі не знають. Віра Мельник, начальниця управління праці та соціального захисту населення Рівного:

— Чекаємо анонсовані зміни до постанови, яка регулює порядок нарахування субсидій. Нинішній діє до 30 квітня, а як відбуватимуться нарахування у травні — поки не знаємо. Сподіваємося лише, що зміни будуть швидше, ніж торік, щоб ми встигли вчасно провести перерахунки. Можливо, будуть нові підходи до нарахування чи зміняться соціальні норми. Нам обіцяли, що пенсію та виплати з центрів зайнятості нам уже не доведеться вносити вручну під час перерахунків, а інформація надходитиме у базу автоматично, як щодо зарплат. Окрім того, спірним було питання щодо коштів за паї. Люди отримують копійки, а мусять довідки брати, аби подати органам соцзахисту інформацію. Можливо, суми ці більше не враховуватимуть. Щодо розміру мінімальної заробітної плати, то за нинішньої формули її цьогорічне зростання не впливало б на субсидію, бо наразі ми беремо до уваги зарплату за минулий рік, тобто за 2016-й. Але не виключено, що можливі зміни. Зокрема, обговорювали, щоб брати доходи населення за перший квартал 2017-го, призначаючи субсидію на наступні місяці. Хочу наголосити, що субсидії перераховуватимемо автоматично, але якщо родини мали покупку, що перевищує понад 50 тис. грн., вони повинні повідомити про це до органів соцзахисту і написати заяву про припинення нарахування субсидії. Якщо цього не зроблять, а ми чи аудитслужба виявить таку покупку, родині доведеться повертати усю отриману субсидію від моменту купівлі. Додам також, що за квітень розмір субсидії буде меншим, аніж у березні, адже на початку місяця було припинено теплопостачання.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також