Суд не відпустив із СІЗО Тетяну Літвінову, яка вбила понад 5 років тому свого чоловіка

9211 0

Ми у соцмережах:

Суд не відпустив із СІЗО Тетяну Літвінову, яка вбила понад 5 років тому свого чоловіка

Захисниця Тетяни Літвінової в апеляційному суді просила звільнити її підзахисну з-під варти та обрати інший запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт

Одним із основних аргументів захисниці став той факт, що народженій в слідчому ізоляторі доньці обвинуваченої у вбивстві чоловіка на початку жовтня виповниться 3 роки, тому можливе вилучення дитини в матері. Саме з цих підстав до її підзахисної варто застосувати більш м’який запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою.

Нагадаємо, резонансне вбивство сталося ще в лютому 2017 року. Тетяну Літвінову обвинувачують у тому, що вона зарізала свого чоловіка -  перукаря Сергія Літвінова. Після цього кинула своїх малолітніх дітей і втекла до Єгипту. Звідти її невдовзі екстрадували й відтоді вона перебуває в СІЗО.

Від шлюбу із Тетяною Літвіновою в Сергія було двоє синів. Зараз їм шість та вісім років. Зростають діти у прийомній сім’ї. За ґратами слідчого ізолятора Тетяна Літвінова народила ще одного хлопчика. Зараз йому  понад чотири роки. Батьком дитини також записали Сергія Літвінова, хоча його рідні мали стосовно цього сумнів. Малюк тривалий час перебував з мамо у СІЗО, а потім підозрювана передала дитину на виховання своїм батькам.

В травні 2017 року 78-річний батько Сергія викинувся з вікна і загинув, не витримавши душевного болю через загибель сина. А два роки тому померла потерпіла у справі — мама вбитого Сергія Літвінова, а статус потерпілого набув син покійного від першого шлюбу. Тому розгляд справи розпочався по-новому.

У жовтні 2019 року підозрювана народила в неволі доньку, яка, відповідно до чинного законодавства, з мамою в місцях позбавлення волі може перебувати до досягнення трирічного віку. Щоправда, цей термін може бути продовжено до досягнення дитиною чотирьох років. Якщо в матері дитини, яка досягла трирічного віку, не відбута частина терміну покарання не перевищує одного року і вона сумлінно виконує свої материнські обов’язки, то перебування дитини в будинку дитини може бути продовжено адміністрацією виправної колонії до звільнення матері.

У липні 2022 року суд першої інстанції продовжив підозрюваній Літвіновій запобіжний захід -  тримання під вартою ще на два місяці, до 26 вересня, без визначення розміру застави.

Не погодившись із такою позицією місцевого суду, захисниця обвинуваченої оскаржила судове рішення до Рівненського апеляційного суду. В апеляційній скарзі увагу колегії суддів зосередила на тому, що її підзахисна повністю визнала вину, під вартою перебуває 5 років 4 місяці. Батько їхньої доньки уклав договір про оренду квартири в Рівному, в якій Літвінова, котра має тісні родинні відносини, можуть проживати з донькою. Тому аби не розлучати матір з дитиною, варто змінити їй запобіжний захід на більш м’який, не пов'язаний з триманням під вартою — цілодобовий домашній арешт.

Проти задоволення апеляційної скарги та скасування рішення суду першої інстанції виступила прокурор й наголосила на ризиках, які не перестали існувати: переховування від органів досудового розслідування та суду, а також незаконний вплив обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину на потерпілих та свідків.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ залишив ухвалу слідчого судді місцевого суду без змін, апеляційну скаргу захисниці обвинуваченої — без задоволення.

Читайте також: Розлучення по-арабськи


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також