Суд зобов`язав чоловіка, який обікрав сестру, прочитати «Кайдашеву сім’ю» та Цивільний Кодекс України

374 0

Ми у соцмережах:

Суд зобов`язав чоловіка, який обікрав сестру, прочитати «Кайдашеву сім’ю» та Цивільний Кодекс України

Гощанський районний суд виніс вирок місцевому жителю за крадіжку. У суді сестра звинувачувала брата у тому, що він проник на територію успадкованого нею будинку та вкрав речі на понад 6 тис. грн. Обвинувачений же стверджував, що забрав лише своє майно.

Ця пригода трапилась наприкінці травня 2023 року.  Віталій Бондар зайшов на приватну територію, зірвав з господарської будівлі замок і забрав звідти різне приладдя на загальну суму 6641 грн., повідомляє Zaxid.net. Пізніше - пошкодив двері будинку та виніс плужок і огортач, які нібито належать йому. Згодом аргументував свої дії тим, що дізнався про намір сестри продати успадкований нею батьківський будинок, тому вирішив забрати своє майно. Каже, що попереджав родичку про свій приїзд.

Водночас потерпіла розповіла, що про вирвані двері в будинку дізналася від сусідки. Напередодні до домогосподарства приїжджав її брат і казав, що хоче забрати воза та інструменти. Потерпіла тоді викликала поліцію, Брат поїхав, але залишив записку з погрозами. За словами жінки, брат почав приїжджати до неї після того, як її чоловіка мобілізували до ЗСУ, зривав замки, викидав речі, писав повідомлення з погрозами і побажаннями смерті.

Жінка запевняла, що речі,  які викрав її брат, частково отримала у спадок, а щось — придбала сама з чоловіком. Братові, з її слів, їхня матір у заповіті, нічого не залишила.

Обвинувачений у суді своєї вини не визнав та вибачення у сестри не попросив, а навпаки, під час розгляду справи постійно обвинувачував останню у тому, що та неправомірно звернулася із заявою до поліції.

Суддя Петро Тишкун визнав Віталія Бондара винним за у крадіжці, вчиненій в умовах воєнного стану, та призначив покарання -  п'ять років позбавлення волі умовно з іспитовим терміном на один рік.

У період іспитового строку засуджений повинен періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання або роботи, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації та  дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, а саме: він повинен прочитати Розділ І «Право власності» Книги ІІІ «Право власності та інші речові права» та Книгу VI «Спадкове право» Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року та прочитати повість «Кайдашева сім`я», яку у 1878 році написав Іван Нечуй-Левицький. Рішеннярайсуду чоловік ще може оскаржити в апеляційному суді.

Суддя Петро Тишкун так прокоментував виданню 7 Днів своє рішення зобов’язати чоловіка прочитати “Кайдашеву сім’ю”:

- Розглядаючи справу,  я прийшов до висновку, що підсудний чи то через незнання, чи з інших міркувань повністю ігнорує вимоги закону про право власності та про порядок спадкування. Отож, зобов’язав його ознайомитися з нормами Цивільного кодексу України, які регулюють ці питання. Крім того, щоб засуджений зрозумів, до яких наслідків можуть призвести чвари між родичами з приводу спадщини, майна, найкращим способом буде примусити його прочитати один з найкращих творів української класичної літератури, де такі конфлікти висміюються в сатиричній формі. На мою думку, покарання має нести в першу чергу виховну функцію, а кожна прочитана книга робить людину трішечки кращою. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також