Суди голів не поміняли

1714 0

Ми у соцмережах:

Суди голів не поміняли

Через зміни у законодавстві у більшості рівненських судів відбулися вибори голів суду. Втім, жодного нового імені серед голів не з'явилося. Тож і наступні два роки керуватимуть судами все ті ж.

Григорій Савченко
Григорій Савченко
Суть законодавчих змін, які набрали чинності наприкінці березня, в тому, що тепер голів суду обиратимуть не на рік, а на два. При цьому головувати він може два терміни поспіль, треті вибори змушений буде пропустити, а на четвертий раз знову отримає змогу балотуватися. Такий процес може тривати протягом 20 років, з яких одна і та ж людина може бути головою суду 14 років. При цьому процедура обрання залишилася незмінною. Керівник, чия каденція закінчується, збирає усіх суддів, вони пропонують кандидатури, яких би хотіли бачити головами, а далі таємним голосуванням обирають. Для того, що очолити суд, достатньо звичайної більшості голосів. Голосують не лише за голову суду, а й за його заступника. А оскільки законодавство зворотної сили немає, люди, які були досі головами суду, отримали можливість знову займати каденцію два рази підряд, тобто чотири наступних роки.
Микола Герасимчук
Микола Герасимчук
Першого квітня вибори відбулися у Рівненському міському суді. Із 23 суддів проголосували за Миколу Герасимчука, який був головою цього суду досі, 19 осіб. Більшість голосів отримав і його заступник Володимир Доля. Судді висунули кандидатом у голови суду також колишнього багаторічного очільника міського суду Петра Денисюка, проте він свою кандидатуру зняв, як і Микола Бердій, якого висунули кандидатом у заступники. Господарський суд Рівненської області обирав голову наступного дня. Більшість суддів шляхом таємного голосування підтримали Вадима Торчинюка, який був обраний головою і минулого року і відомий тим, що має мільйонні статки, бо до 2012-го працював у бізнесі. Його конкурентом на виборах був суддя Роман Романюк.
Олег_Полюхович_суд
Олег Полюхович
Третього квітня обирали голову у Рівненському апеляційному суді. З самого ранку залу, де мали відбутися збори суддів, пікетували представники так званого люстраційного комітету. Вони не погоджувалися із процедурою обрання голови та виступали проти того, щоб головою апеляційного знову став Олег Полюхович, якого місцеві люстратори звинуватили у фальсифікації справ. Активістів впустили всередину, проте досягти свого їм не вдалося. Претендентів на голову суду висунули кількох, але вони познімали свої кандидатури. Залишилася на противагу пану Полюховичу лише Ольга Міщенко, яка з 31 голосу здобула 5. За Олега Полюховича проголосували 24 судді.
Вадим Торчинюк
Вадим Торчинюк
У четвер перед Великоднем вибори відбулися у Рівненському апеляційному господарському суді. Там також переобрали колишнього голову — Григорія Савченка, конкурентом якого на виборах був лише Юрій Демянчук. Заступником голови цього суду переобрали Олега Мельника. А сьогодні, 16 квітня, мають відбутися вибори голови Рівненського окружного адміністративного суду. 15 суддів обиратимуть голову о 9.30. Зараз очолює суд Василь Шарапа. Його заступником є Сергій Борискін. Додамо, що голови суду дещо нарікають на свої повноваження. Нове законодавство створило додатковий захист суддів, тож голова суду не може впливати на жодного зі своїх колег. Навіть за запізнення чи порушення накласти дисциплінарне стягнення не може, а за запитання до судді про котрусь із справ, яку той розглядає, може постати перед Радою суддів. Окрім того, призначає суддів, нагадаємо, президент, а на безстрокове суддівство — парламент, після згоди Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
Алла САДОВНИК, Денис ГРИЩУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також