Через неуважність або випадково, але з кожним може трапитися так, що приготований суп виявиться пересоленим. Але є прості методи, щоб «врятувати» пересолений суп.
Візьміть середнього розміру картоплину, почистіть її. Скориставшись виделкою чи іншим кухонним утримувачем, опустіть картоплю в страву, поки вона вариться. Картопля почне вбирати у себе надлишкову сіль і поступово зменшить солоність бульйону. Дайте картоплині побути у страві 10–15 хвилин. За цей час вона вбере зайву сіль. Якщо страва була дуже пересоленою, можна використати дві картоплини. Потім акуратно витягніть картоплину та перевірте смак страви. За потреби можна додати трохи води чи інших інгредієнтів для збалансування смаку.
Картопля має природну здатність вбирати рідину разом із розчиненими у ній речовинами, зокрема сіллю. Саме тому вона стає ефективним засобом для корекції пересолених страв.
Можна скористатися й іншими методами. Додайте рис, який також вбирає сіль: помістіть у марлю чи спеціальний пакетик і опустіть у страву. Розбавте перевареною водою. У деякі страви можна додати сметану чи йогурт, які нейтралізують надлишок солі.
Щоб уникнути надлишкового соління, завжди додавайте сіль поступово, маленькими порціями, дегустуючи страву на кожному етапі приготування.