Свиноферма Рівненської ОДА залишилася без догляду

2503 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

У підпорядкуванні Рівненської ОДА, як ми уже писали, є ціла свиноферма – у Кутянці Острозького району. Ферму на кілька десяток свиней у 2016 році створило керівництво Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального будівництва на селі – як філію фонду, що, у свою чергу, підпорядкований ОДА. У 2017 році на ферму було закуплено свиней, а наприкінці 2018-го вони фактично залишилися без догляду, принісши лише збитки бюджету.

 Нагадаємо, що фонд видає дешеві кредити на будівництво, добудову та утеплення будинків у селі, а також кредити для фермерів. Керівник фонду Володимир Пашковський у 2016 році вирішив створити свиноферму, яка, за задумом, мала б заробляти гроші для фонду.

Відповідно до законодавства, селяни, які брали кредити за програмою "Власний дім", можуть гасити борг не лише грішми, а й власно виробленою продукцією, наприклад, зерном. Якщо це передбачено договором. За рахунок таких «погашень» синоферму і планували утримувати.

Директором «філії» фонд призначив Аполлінарія Сокотуна, чию ферму взяли в оренду для розведення свиней.

З квітня фонд припинив фінансувати утримання свиноферми – і звідти почали звільнятися працівники. А конфлікт між директором фонду та директором філії, тобто ферми, загострився. Директор фонду Володимир Пашковський звинуватив керівника свиноферми у тому, що той не звітував та підмінив поросят. Мовляв, весною 2018-го року свиней зважили, але замість великих кабанів, які б мали вирости за понад півроку, застали у хліві поросят.  

У грудні Аполлінарій Сокотун також звільнився – і свині практично залишилися без догляду. Продавати їх поки ніхто не збирається. Та й не відомо, чи вони покриють суму збитків, завданих свинофермою. За найменшими підрахунками ОДА, це вже 200 тис. грн.

У конфлікт втрутилася Рівненська ОДА. Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко запевняє, що дозволу на створення ферми адміністрація не давала і у ситуації винен п.Пашковський. Останній же звинувачує ОДА у «покриванні злочинів».

Днями до РВ завітав син вже звільненого директора острозької філії Віталій Сокотун, який від імені батька розповів, що наразі відбувається на фермі:

- Ситуація дуже критична. З квітня фонд припинив фінансувати оплату послуг філії, зокрема зарплати для мого батька та свинарів, один з яких – учасник АТО. Тому вони і звернулися до управління Держпраці з проханням провести перевірку. І управління надіслало фонду припис, що залучати працівників на довготривалий термін по цивільно-правовій угоді законодавство забороняє. Керівник філії на цивільно-правовій угоді – це нонсенс. На фонд наклали штраф і було арештовано його рахунки. А працівники філії подали до суду з вимогою повернути невиплачені зарплати (за місяць – близько 10 тис. грн). 

Тепер жодного працівника на філії немає. У грудні звільнився і батько, втомившись постійно писати листи з проханням дати кошти на корми, на зарплати, на лікування та профілактичні засоби для свиней. Жодної відповіді фонд не надсилав. Про бездіяльність голови фонду Пашковського батько повідомив Рівненську ОДА у листопаді. В ОДА скликали нараду, з якої Пашковський, коли почали говорити про свиноферму, демонстративно вийшов, хоча він сім місяців вмовляв батька взятися за вигодовування свиней.   

Зараз за свинями ще приходить чисто по-людськи дивитися свинар з села, а мій батько виділяє якусь продукцію на їхнє утримання, щоб свині хоча б з голоду не вмерли.  

Фонд мав або затвердити штатний розпис, дати філії печатку та дозвіл здійснювати господарську діяльність самостійно, закуповуючи корми та продаючи свиней. Або ж ліквідувати філію. Але нічого з цього правління фонду не робить. До сліз образливо. Я вже думав писати заяву на Пашковського, аби його притягнули до відповідальності за знущання над тваринами. Але на жаль, законодавець не включив свиней до переліку тварин, за жорстоке поводження з якими передбачена відповідальність.  

Не думаю, що мій батько, заслужений фермер, та свинар, учасник АТО (звільнився незадовго після того, як фонд припинив виплачувати зарплати), обдурювали б державу, замінюючи свиней, як у цьому звинуватив Пашковський. Мангали – порода, яка повільно росте взимку, ще й у неопалювальному приміщенні, тому коли Пашковський приїздив зважувати свиней, і застав їх невеликими. На літо вони виросли. Окрім того, варто розуміти, що закуплені у 2017-му були не тільки поросята, а й свиноматки, які дали нове поголів’я. Його, можливо, і важили. Наразі розслідування ще триває, але думка Пашковського не підтверджена ні фактами, ні свідченнями.

Окрім того, батько не відмовлявся звітувати – звітів ніхто не вимагав ні про зважування, ні про використання кормів. Навпаки, коли батько просив кошти на купівлю ваги, аби контролювати масу поросят, фонд не відреагував. Окрім того, фонд боргує батькові за оренду ферми.

Зараз на фермі є 69 свиней, але варто розуміти, що вони тепер виживають. Окрім того, свиней більше року тримати не потрібно – вони не ростуть, лише харчі переводять. На 30 свиней у нас вже є покупці, але фонд не дає дозволу на продаж. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також