«Свіспан-Лімітед» зупинився. Поки що на місяць

3513 0

Ми у соцмережах:

«Свіспан-Лімітед» зупинився. Поки що на місяць

Одне з найбільших костопільських підприємств — виробник деревостружкових плит та фанери «Свіспан Лімітед» — зупинило виробництво. За даними облдержадміністрації — із 17 грудня до 16 січня. Утім, дата відновлення виробництва може бути перенесена, подейкують, ще на місяць. Тим часом керівництво підприємства та його власники шукають ринки збуту своєї продукції.

Голова Костопільської райдержадміністрації Михайло Кривко не схильний загострювати ситуацію, він каже, що «певні проблеми» справді є, але вони сезонні, бували і в минулі роки. —Підприємство продовжує інвестувати у виробництво, зараз монтують нову лінію з ламінування, — каже п.Кривко. — Частину працівників відправили у відпустки на деякий час, надалі планується оптимізація, тобто скорочення чисельності до 4%. Пан Кривко каже, що зустрічався з керівниками усіх костопільських великих та середніх підприємств і переконував їх у тому, що краще відправляти працівників у відпустки за власний рахунок, аніж скорочувати й відправляти на біржу праці. Адже пізніше, коли справи на комбінаті налагодяться, повернути робітників з біржі на підприємство буде складно. Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Володимир Новак не приховує, що виробництво на «Свіспані» справді зупинилося через відсутність збуту. Але якщо в минулі роки у цей період був спад, то підприємство працювало «на склад», а потім продукцію розпродувало. Нині ж ситуація гірша, можливо, доведеться скорочувати виробництво і людей — також. Пан Новак не бачить нічого особливого в тому, щоб при потребі взяти раніше скорочених працівників з біржі. Питання в тому, чи виникне ця потреба. За оперативними даними, у грудні 2008-го в порівнянні з груднем 2007-го в області зафіксовано загальний спад виробництва на 1,6%.

Довідка «РВ» Асоціація виробників деревних плит і меблів «Меблідеревпром», членом якої є й «Свіспан-Лімітед», ще у листопаді заявляла про можливу зупинку в грудні великих підприємств із виробництва деревних плит, якщо найближчим часом на державному рівні не буде вжито заходів для врегулювання ситуації. Асоціація також закликала Кабінет Міністрів вжити заходів для стабілізації ситуації в деревообробній і меблевій галузі й захистити внутрішній ринок від імпорту неякісної продукції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також