Таємні романи Нікуліна, Віцина, Моргунова

3106 0

Ми у соцмережах:

Таємні романи Нікуліна, Віцина, Моргунова

Цей квітень багатий на дати, пов’язані з унікальною у світовому кіно трійцею: Боягузом, Балбесом і Бувалим: 40річчя виходу на екрани «Кавказької полонянки», 80 років з дня народження Євгена Моргунова, 90 років з дня народження Георгія Віцина. А ще рівно 25 років тому клоуна-пенсіонера Юрія Нікуліна, який не мав вищої освіти, тимчасово призначили художнім керівником Цирку на Цвітному. Це «тимчасово» затяглося на 15 років, до його смерті. Директор Музею трьох акторів Володимир Цукерман розповів про таємні романи знаменитої трійці.

Боягуз відбив дружину у вчителя — Володимире, разом із «Кавказькою полонянкою» стала дуже популярною пісня «Якби я був султан, я б мав трьох дружин!». А як у самих Боягуза, Балбеса і Бувалого склалося з дружинами? — Якщо судити за штампом у паспорті, то кожен мав одну. Хоча… Знаєш, який смертельний номер видав по молодості Георгій Віцин? Відбив дружину у свого вчителя, патріарха МХАТу Миколи Хмельова, який грав самого Івана Грозного! Між іншим, Хмельов після цього не став гірше ставитися до талановитого учня. Проявив лояльність. А незабаром сам відбив дружину в Михайла Яншина — легендарну Лялю Чорну. Акторка Діна Тополєва (Хмельова) була старша за Віцина. Декілька років вони прожили в цивільному шлюбі, потім розлучилися. Але довго ще Віцин допомагав їй грошима, продуктами, ліками. Офіційна дружина Віцина Тамара Федорівна Мічуріна — рідна племінниця знаменитого радянського селекціонера. Працювала в театрі костюмером, гримером, бутафором. Якось на Великдень Віцин заглянув у гримерку, де та сиділа з подругою. «Дівчата, я прийшов похристосуватися!». Тричі поцілував кожну, подарував крашанки. І незабаром пішов із Мічуріною в загс. «Дурні одружуються молодими, — любив пізніше повторювати актор. — Розумні не одружуються ніколи. А я — напівдурень, у 35 років одружився». Надзвичайний парадокс: пізніше на зйомках фільму «Одруження Бальзамінова» 10 красунь-акторок радянського екрана самі намагалися його спокусити. Марно. Хотіли навіть підпоїти, пригощали коньяком. Він спокійно брав склянку, полоскав горло і випльовував: «Я так п’ю коньяк! Дуже корисно для горла». І тоді Мордюкова з гіркотою вимовила: «Нікому він із нас, дівчата, не дістанеться!». А Віцин тоді був чоловік видний. У 48 років грати в «Одруженні Бальзамінова» 27річного Мішу! Не втрималася Мордюкова, підколола екранного нареченого: «Не п’єш, не куриш, до жінок не чіпляєшся! Ти не чоловікк, ти — труп!». «Ні, я — йог!». — Він що, дійсно, як йог, став байдужий до жіночої краси? — Як тобі сказати… Можливо, романи й були. Але історія про це замовчує. Георгій Михайлович взагалі був дуже потайливий. Жоден журналіст, наприклад, не був у нього вдома. Я заглядав. Але тільки за його відсутності. Якось, шукаючи для музею експонати й інформацію, запитав у Тамари Федорівни: «А як щодо зрад?«. Вона посміхнулася: «І він мені зраджував, і я йому». Дослівно.

Бувалий нагородив сином Джину Лоллобріджиду? — Схожа доля в Моргунова, — продовжує розповідь директор Музею трьох акторів. — Євген Олександрович довго жив цивільним шлюбом із своєї Вавою — балериною Варварою Вяльцевою. Та теж була набагато старшою. Потім офіційно одружився з Наталею Миколаївною. Вона закінчила два інститути — МАТІ (Московський авіаційно-технологічний інститут) і ВДІК. Кінознавець, між іншим. Захоплення молодості Моргунова — справи давно минулих днів. У ВДІКу на їхньому курсі були в основному дівчата, майбутні зірки радянського екрана. Чоловіки воювали. У знаменитій «Молодій гвардії» теж красунь молодих вистачало. Шкода, що його там кастрували. — Як кастрували?! — Точніше, обрізання зробили. Моргунову дісталася велика роль — зрадника Стаховича. Коли фільм зняли, з’ясувалося, що Стахович підпільників не зраджував. Довелося майже всі кадри з Моргуновим вирізувати. Його взагалі в багатьох фільмах вирізували. То за крамольні сюжети режисерів, то за йоржисту вдачу актора. Одному з недругів Моргунов помстився дуже оригінально. Той кіночиновник примушував у своєму кабінеті молодих акторок до сексуальних послуг в обмін на ролі. Моргунов у найвдаліший момент пробрався пожежною драбиною до вікна кабінету і сфотографував увесь інтим... Заходить у кабінет, падає на крісло: «Ну що? Як ми будемо розмовляти?«. «Нахаба! Геть звідси!». — Я можу вийти, але ви ж потім самі будете довго просити повернутися. Довівши начальника до сказу, Моргунов недбало кидає на стіл пачку фоток. Чиновник побілів: «Я пропоную вам дружбу, дозвольте називати вас на «ви», по імені та по батькові». Цю історію розповідав Борис Сичкін, «Буба Касторський», друг Моргунова. Одружившись, Євген Олександрович якщо і залицявся до жінок, то більше для епатажу. Стверджував, що в Джини Лоллобріджиди росте хлопчик від нього. Коли на кінофестивалі нашого актора представили Катрін Деньов, він заявив: «Мені не треба Катрін Деньов, мені хоча б Катрін годин!». «Ах, який пустун!» — посміхнулася зірка. У Франції Лайма Вайкуле попросила повести її в знамените вар’єте «Лідо». Моргунов і оком не моргнув: «Ми з тобою підемо в «Лідо», тільки після, а не до…» Таких історій багато. І незрозумієш, де правда, а де вигадка. Багато в СРСР, наприклад, вважали, що знаменита телеведуча Світлана Моргунова — його дружина. …Якось заглянув до мене після парної. І залишив дипломат із банними причиндалами. «Потім заберу…». Шапочка, простирадло, сорочка і два тапочки. Жіночі. Обидва на ліву ногу. Може, для жарту там лежали. Через 10 днів Євген Олександрович помер. Тепер дипломат із жіночими тапочками — експонат музею.

Балбеса познайомив з нареченою кінь — Юрій Нікулін і в особистому житті відрізнявся від друзів-коміків, — сміється Цукерман. — Ніяких цивільних шлюбів. Одружився 23 травня 1950 року. Усе жартував, мовляв, кажуть, одружитися в травні — усе життя маятися. А він не міг тиждень до червня дотерпіти. Тетяна Покровська закінчила Сільськогосподарську академію імені Тімірязєва. Історія їхньої зустрічі просто фантастична. Клоун Карандаш з асистентами підбирав нового коника в цирк. Помічників попросив розважити хазяйок товстого коника Лаптя — дівчат із сільгоспкадемії. «Що ви робите в цирку, такий худий і довготелесий?» — запитала Нікуліна Таня. — Приходьте завтра, побачите, — бовкнув той. Вона прийшла. І побачила жахливу картину. Карандаш по ходу номера запросив бажаючих повчитися кататися верхи. Визвався «глядач» Нікулін, підсаджена качка. Кінь на арені поніс, довготелесий асистент потрапив під копита. До закривавленого Нікуліна викликали «швидку». У Скліфі дзвінок із цирку приймала, не повіриш, медсестра Лідія Іванівна Нікуліна. Рідна мама! Можеш уявити її стан! Діагноз — «два зламаних ребра і струс мозку». Першим у Скліф до постраждалого прийшов Карандаш. За ним — дівчина Таня з домашнім печивом. При виписці лікар сказав: «Купіть коню кілограм цукру. Вдарив би на сантиметр вище, я б вас не лікував». Коли Таня повідомила улюбленій тітці, що познайомилася з артистом, та поцікавилася, з якого він театру. Почувши, що Юра клоун, тітка ледве не знепритомніла. Востаннє вона бачила живого клоуна в 1913 році — він був дуже п’яний, валявся в тирсі з розмальованою пикою... Довелося влаштувати оглядини. Тільки після цього відгуляли весілля. Вийшовши заміж за клоуна, Тетяна перейшла працювати в цирк. Спочатку одержала роль хлопчика в пантомімі, потім стала партнеркою чоловіка. Звідси й пішла на пенсію. Нікулін 47 років прожив з однією дружиною. Унікальний випадок в акторському середовищі. Усе між ними було, але вони швидко мирилися. Якось вийшли з авто, налетіла юрба шанувальниць. За автографами. Дружина заквапила: «Підемо, Юро!». «Бач яка! — вигукнула одна з дамочок. — Сама покористувалася, дай іншим». Однолюб! — Але, погодься, найбільше чуток ходило саме про захоплення однолюба Нікуліна. — Його романи з Наталею Варлей, Людмилою Гурченко, тим більше з дружиною Карандаша — міф. Просто робочі, дружні стосунки. Хоча Тетяна Миколаївна і ревнувала до Гурченко, але, може, з якихось інших причин. Вони ж разом знімалися в Германа в «20 днів без війни». Про захоплення Нікуліна наїзницею Гітаною Леонтенко, так, чув від Леоніда Бабусина. Той із 50х років працював фотографом у цирку, багато чого бачив і знімав. Пізніше Гітана пішла з цирку, стала дружиною нікулінського друга Олексія Баталова. Великого нашого актора.

Екстрасенс Віка підкорила собі Нікуліна — Головна таємниця Нікуліна — його стосунки з екстрасенсом. Стас Садальський розповідав, що в директора Цирку на Цвітному в останні роки з’явилася якась жінка, яка відіграла ту ж роль, що й знаменита медсестра в житті помираючого Брежнєва. — Вікторія Віклюк? Так, була така акробатка-еквілібристка, працювала з чоловіком на першах. Номер відверто слабкий. Не хочу навіть згадувати. — А ти її сам бачив? — Я з нею був добре знайомий. Віклюк навіть мене до Юрія Володимировича не допускала! Три години якось протримала в передбаннику, обіцяючи щось дати для музею. І вручила… свою фотку без Нікуліна. Я ледве з глузду не з’їхав. На його 70річчя я прийшов у цирк з букетом. Ювіляра в кабінеті не було. «Вивалюй квіти на стіл і відвалюй!» — скомандувала Віклюк. Натуральне хамство... — Як же слабка акробатка могла тебе, директора музею, не допускати до головного експоната? — Так вона усіх ганяла від нього, як собак. — Тут якась загадка, Володю… — Бачиш, коли ми, чоловіки, закохуємося, то стаємо повними дурнями. І нічого тут не вдієш. Вона ж змогла підкорити Нікуліна ще і як екстрасенс. Стала секретарем, особистим лікарем. Робила масажі, дієтичний супчик готувала, таблетки давала. По всьому світу з ним роз’їжджала. Вона дійсно чимось таким володіла. Мій друг Толя Шибанов, головний фотограф Міністерства культури, якось послав її далеко. «Мені сам Нікулін призначив зустріч!». Віклюк лише зробила пас у його бік, навіть не доторкнулася… І здоровило Толя відразу знітився. Пізніше зізнався мені, що цілий тиждень боліло в грудях. А служив покійний Толя у флоті, мав розряд з вільної боротьби. — Виходить, Юрію Володимировичу було 70. А секретарці-екстрасенсу? — 47. — Чому дружина мовчала? — Він же був дуже відомою особою. Не хотіла роздмухувати скандал, виносити сміття з хати. Ну куди в 70 років розлучатися? Мені розповідали, що Максим Віключці навіть в око дав. Страждала не тільки сім’я, але й увесь колектив. Якось Віклюк взяла мавпу в народного артиста Азіза Аскаряна. Мавпа померла. Потім побилася з головним бухгалтером. Влаштовувала скандали, кричала на всіх. Тримала цирк у напруженні, усе вирішувала сама. Ніхто ж не хотів іти проти Юрія Володимировича. Друзів багато відвернулося від нього в ту пору. Коли стало зовсім тяжко, увесь цирк завив, Нікулін махнув рукою: «Робіть, що хочете!». І сам поїхав у Париж на 4 дні. Народ ожив, відразу швиденько на загальних зборах ухвалили звільнити Віклюк разом із чоловіком. А через півроку загинув ініціатор тих зборів — комерційний директор Міша Сєдов. Його застрелили. Вбивцю, до речі, дотепер не знайшли. Тоді Юрій Володимирович і призначив комерційним директором Цирку на Цвітному рідного сина Максима. Ельдар Рязанов його відверто запитав: «Як же можна так підставляти власного сина?». «А як я можу підставити чужого сина?!» — відповів Юрій Володимирович. — Що зараз із Віклюк? — Живе в Севастополі, пенсіонерка. Каже, що Нікулін до 85 років прожив би, якби її не вигнали тоді з цирку. Тепер можна що завгодно сказати, не перевіриш. В усіх видатних людей були світлі й темні смуги в житті. Віклюк можна вважати темною смугою в біографії Нікуліна.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також