Білорус готував на Рівненщині блек-аути

593 0

Ми у соцмережах:

Білорус готував на Рівненщині блек-аути

Донедавна українці не знали, як слід, кому саме вони мають дякувати за те, що прожили першу половину зими без відключень світла як це було торік. Тепер знаємо, що маємо дякувати за це СБУ (кому ж іще?), працівники якої знешкодили диверсанта-білоруса. За завданням ворожої розвідки він мав за допомогою спеціальної апаратури повідомити агресору, де саме знаходяться лінії електропередач, які слід пошкодити, аби Україна поринула у пітьму.

Для цього ворожий агент, оснащений підробним українським паспортом, стартовими пакетами українських мобільних операторів та GPS-трекерами, здійснив цілу операцію з переходу державного кордону з Білоруссю. Але був затриманий нашою невсипущою СБУ 11 січня у Сарненському районі. Про те, чи Україна остаточно врятована від руйнувань енергетики, чи лісами продовжують ходити інші таємничі білоруси, СБУ поки не повідомляє.

Артем Дехтяренко, речник СБУ:

— Працівники Служби безпеки України дізналися про плани російської розвідки завдати удари по енергетичній інфраструктурі. Це нам стало відомо ще тоді, коли «вагнерівець» перебував у Білорусі. З того часу й відбувалося спостереження за ворожим агентом: від незаконного перетину кордону — до його перебування на Рівненщині. Коли зловмисник намагався закріпити декілька GPS-трекерів на лінії електропередач, що живлять Київ, його було затримано.

Анна Свінціцька-Савчук, речниця СБУ Рівненщини:

Діяльність ворожого агента на території Рівненської області була контрольованою. Щодо того, чому диверсанта не було затримано одразу під час незаконного перетину кордону з Білоруссю, то потрібно розуміти, що весь цей час відбувалося документування його злочинної діяльності. Оскільки ми демократична держава, то для звинувачень особи у злочині потрібно мати докази того, що підозрюваний справді його скоїв.

Білорусу суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Йому вже оголошено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 113 (диверсія) та ч. 1 ст. 258–3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років, або й довічне, з конфіскацією майна.

За інформацією СБУ диверсант мав чималий досвід бойових дій. Воював з 2014 по 2017 рік на Донбасі у складі створених російськими спецслужбами бойових частин неіснуючої «ЛНР». У лютому 2022 став найманцем у «Вагнері». Нещодавно бойовик повернувся зі сходу України, де брав участь в штурмі міста Бахмут та прилеглих селищ. Після нетривалого перепочинку отримав нове завдання від свого куратора з російської розвідки, яке й полягало в організації диверсій на енергетичних об’єктах на території України.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також