Так скільки мільйонів компенсації отримають тепловики у Рівному?

1618 0

Ми у соцмережах:

Так скільки мільйонів компенсації отримають тепловики у Рівному?

Сьогодні на позачерговій сесії міськради обговорювали транзит 149 мільйонів гривень, які надає держава для теплопостачальників, як компенсацію. Левову частку цих коштів отримає "Рівнетеплоенерго", яке опалює більшість міських будинків. Дещо також піде на квасилівське теплопостачальне підприємство. Питання "технічне" і депутати його підтримали. Та все ж перед тим намагалися з'ясувати, за що ж голосуватимуть?

 - Я все-таки хочу зрозуміти: за попередній опалювальний сезон ми з міського бюджету компенсували порядка 240 мільйонів. Востаннє, це був жовтень, ми додавали 16 мільйонів. Оці кошти, які прийшли нам зараз з держави, ми ними закриваємо який сезон - 2021-2022 чи 2022-2023? - поцікавилася депутатка Галина Кульчинська. 

Виявилося, що ці кошти призначені таки за минулий опалювальний період. Сума здивувала й інших міських обранців. Адже місто й так уже виплатило тепловикам рекордні гроші за те, щоб тариф на тепло для рівнян не зріс - невже цього недостатньо? 

 - А якби ми ці 240 мільйонів не дали би з бюджету, то держава би компенсувала? - каже Олександр Нестерук.

 - "Рівнетеплоенерго" за сезон 2021-22 отримало 240 мільйони компенсації по міській програмі. І також ще зараз подалися на 142 мільйони з державного бюджету - це період з червня по жовтень. Виходить, що з жовтня по кінець опалювального сезону, по квітень, компанія попросила 236 мільйонів компенсації, а з червня по жовтень - 140, це десь 60-70%. В червні ж опалення не використовується. Можете пояснити, яким чином "Рівнетеплоенерго" обгрунтувало, чому саме 140 мільйонів з державного бюджету? Де ці дані можна взяти? - тут же запитав депутат Микола Бляшин.

Як пояснюють чиновники, держава компенсовує тепловикам не лише різницю в тарифах за тепло, а й за гарячу воду.

Віктор Шульга, керівник міського управління бюджету і фінансів:

 - Є постанова Кабінету міністрів, в якій в ній прописана методика обрахунку вартості різниці в тарифах по державному бюджету. В даному випадку, які видатки за період з 1 червня по 30 грудня 2021 року подало Рівнетеплоенерго. Бо наша програма набагато вужча, вона тільки різницю в тарифах по теплу відшкодовує. Програма державна відшкодовує гарячу воду, відшкодовує різницю в тарифах по державному бюджету і по міському бюджету. Рішення приймає комісія територіальна на рівні області, там є відповідні фахівці. На підставі цього рішення комісії формується розпорядження Каібнету міністрів. Тому місто чи будь-яка інша територіальна громада до цих розрахунків немає ніякого відношення.      

Екс-міський голова Володимир Хомко також поцікавився, чому на компенсацію від держави не претендує інше рівненське теплопостачальне підприємство -  ПрАт "ЕСКО-Рівне"? Директор департаменту економіки Володимир Липко пояснив, що цій компанії вистачило і компенсації з бюджету громади.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також