Тактика ОСББ: або гроші, або геть з будинку

2849 0

Ми у соцмережах:

Тактика ОСББ: або гроші, або геть з будинку

Нещодавно у під'їздах багатоповерхівки на вулиці Пушкіна, 30 з'явилися оголошення за підписом правління ОСББ — що тих, хто не заплатить гроші на ремонт даху, через суд виселятимуть з квартир.

фото1434 ОСББ «Пушкіна 30» заснували навесні, проте перебрало на себе воно управління будинком у липні. Перше, що вирішили зробити, — відремонтувати дах, який вже давно протікає, скориставшись міською програмою, за якою 30% суми на ремонт дають власники квартир, а решту — міський бюджет.

Марина Федінчик, мешканка будинку на вулиці Пушкіна, 30, розповідає:

— Ходили спершу по квартирах, питали, чи хочемо, аби у будинку відремонтували дах. Звісно, що більшість відповідала, що так. На основі цього опитування мешканців поставили перед фактом — потрібно сплатити до 1 вересня по 3-5 тис. грн., залежно від розміру квартири, на ремонт даху. У будинку 40 квартир, половина людей — на пенсії, я сама у декретній відпустці, тож так швидко зібрати таку суму — важко. Просили голову ОСББ зачекати з ремонтом, попрацювати хоча б рік, зекономити якісь кошти або принаймні розбити плату на місяці. Натомість голова сказав, що потрібно всю суму одразу, бо з міського бюджету, мовляв, не дадуть більше грошей. У під'їзді почали з'являтися оголошення, що на тих, хто не сплатить кошти, подадуть до суду і вимагатимуть відчужити у них квартири. Звісно, суд такого клопотання не задовольнить. Але хіба так має працювати ОСББ? Валерій Семигін, голова ОСББ «Пушкіна 30» та власник будівельної фірми «Ротонда»: — Це наше питання внутрішнє. У кожного ОСББ свої підходи. Роман Алексейчук, голова правління ГО «Рада голів ОСББ міста Рівне»: — Якщо ремонт даху затверджений мешканцями, є кошторис, то ОСББ має право подати до суду з вимогою стягнути кошти з тих, хто не здав. Але виконавча служба вирішуватиме, що арештувати — чи частину пенсії, зарплати, чи щось інше. Але точно не квартиру. Можливо, ОСББ намагалося таким чином залякати людей, щоб таки зробити ремонт даху, але написані оголошення були некоректно. Якщо не скористатися міською програмою для ОСББ цього року, то наступного дах доведеться ремонтувати вже суто за кошти власників квартир. Проте голова ОСББ має бути повернутим до людей, інакше він стає не кращим за начальника жеку, а це неправильно. Анатолій Бондарчук, координатор громадської мережі «ОПОРА»: — Таке оголошення — невігластво. Перш ніж вимагати у людей кошти, потрібно мати детально прорахований кошторис. В ОСББ у своєму будинку ми, наприклад, заклали у тариф складову «на капітальні видатки» — по 50 копійок з метра квадратного щомісяця. Акумульована сума за деякий час дозволить нам робити щось у будинку.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також